Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak na klíšťata?

Fotografie
22. května 2008 | 13:36

Klíšťata jsou postrachem každého z nás. Nehledejte je na stromech, žijí v trávě. Nejlepší ochrana proti nákaze je očkování.

Přichycená na trávě čekají možná právě na vás.

Jsou maličká, slepá, ale cítí odér lidského potu a neomylně se přisají na člověka. Jediný kousanec malého 'upíra' stačí na přenesení nebezpečné choroby.


Koho ohrožují
- děti i dospělé: odborníci tvrdí, že u nakaženého dospělého má choroba mnohem dramatičtější průběh i následky.
- osoby, které se pohybují venku v přírodě (sportovci, zahrádkáři, zemědělci.
Co přenášejí
- virus klíšťové encefalitidy bakterie
- lymské boreliózy.

Jak vyndat malé klíště, když nemáte pinzetu
"Malé klíště většinou objevíme, když po nás leze," říká doktor Ladislav Burýšek ze společnosti Gen-Trend. "Pokud je zakouslé, doporučuji vyndat klíště až doma. Plánujete- li zůstat v přírodě déle, malé nenacucané klíště podeberte tupou stranou nožíku nebo koncem sirky a kývavým pohybem ho vyloupněte. Nikdy ho nevytrhávejte nehty."

Pro klid duše
Blesk objevil Tick Test sadu, která spolehlivě určí, zda je vyjmuté klíště infikované. Obsahuje sadu k vyjmutí klíštěte a zároveň sáček, ve kterém můžete klíště odeslat na rozbor. Adresu a další informace najdete na www. kliste.cz. Cena se pohybuje kolem 500 Kč. Pošlete-li v balíčku více klíšťat najednou, je vyšetření prováděno za stejnou cenu, jako když pošlete jeden kus parazita.
Lékárny, nezaspaly jste?
Blesk obvolal několik lékáren a zjistil, že sada pro laboratorní vyšetření Tick Test je málokde k sehnání. Ani obyčejnější sada sloužící k bezpečnému vyjmutí klíštěte se obtížně shání. Koupíte pouze speciální pinzety za 40 korun.

Proti borelióze zatím očkování není
Před vycházkou do přírody:
- vezměte si pevnou obuv, ponožky a kalhoty stáhněte do ponožek.
- používejte na kůži repelenty a na oděv (okraje kalhot a rukávů) insekticidy. Klíšťata se nevyskytují příliš vysoko, maximálně do výšky 60 centimetrů od země.
- nelehejte si do trávy bez podložky, přesně tam na vás klíšťata číhají. A ne na stromech, jak se často traduje. Jak se chránit Nejlepší a jedinou jistou ochranou je očkování proti klíšťové encefalitidě. Skládá se ze tří injekcí. První dvě dávky ochrání po dobu roku, po třetí dávce je organismus chráněn nejméně tři roky. Očkovat se dá v průběhu celého roku.

Příznaky onemocnění

Při encefalitidě se objevují po pár dnech symptomy podobné chřipce. Nemocný už asi dávno zapomněl, že ho kouslo klíště. Virus tak už mohl napadnout jeho nervový systém. Borelióza se v místě kousnutí projeví červeným fl íčkem, který se zvětšuje a flíčky se mohou objevit i na dalších místech těla. Až po letech nastoupí závažné zdravotní problémy související s porušením činnosti nervového systému.

Oblasti s největším výskytem přemnožených klíšťat

- jižní Čechy
- podhůří Šumavy
- okolí Prahy, Bruntálu a Brna
- Plzeňsko
- Opavsko
- Podyjí


Více informací se dozvíte na www.klistova-encefalitida.cz a kliste.www.cz

Autor: Iva Dvořáková
Související články