Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ukázalo se, jak velkou sílu ženy mají. Kampaň #Metoo slaví historický úspěch

Video se připravuje ...
Oprah Winfrey měla při přebírání ceny opravdu působivou řeč
VIDEO: facebook
9. ledna 2018 | 06:00

Loni se rozpoutala jedna z největších kampaní proti sexuálnímu obtěžování žen i mužů. Jak silnou má podporu, se ukázalo i na předávání filmových cen Zlatý glóbus. Červený koberec se změnil na „černý“, protože valná většina zúčastněných se oblékla do černé, aby kampani vyjádřila podporu. Večer vygradoval úžasným proslovem Oprah Winfrey (63), který zvedl ze židlí celý sál.

Pomyslnou tlustou čáru za násilím – především tom na ženách – sexuálním obtěžováním a nerovným přístupem k ženám udělala na předávání cen Golden Globe většina umělců. Kauza, která minulý rok začala obviněním jednoho z nejmocnějších mužů hollywoodského šoubyznysu producenta Harveyho Weinsteina, se spustila jako lavina. Ač to u nás mnoho lidí odsoudilo jako hon na muže a celou kampaň #Metoo se snažilo zlehčit, je jasné, že tu došlo k něčemu velmi důležitému, co především ženy může posunout o další kousek dál.

Před o něco málo více než sto lety jsme ještě neměly ani právo volit. Až když se vzbouřily švadleny z New Yorku, začaly stávkovat a prosadily právo žen hlasovat, začala další etapa. Už je na čase, aby se ženy neposuzovaly jen jako zástupkyně něžného pohlaví či sexuální objekty, ale braly se v potaz jejich schopnosti a dovednosti, které je třeba ocenit stejně jako ty mužské. Učinit přítrž sexuálnímu obtěžování na pracovištích i mimo ně. To ovšem neznamená, že budeme muže pranýřovat za lichotky nebo za to, že nám budou chtít pomoct do kabátu.

Kampaň #Metoo spojila ženy, ale také muže, kteří mají zkušenosti ze sexuálním obtěžováním, a to, že jeden hlas konečně pronikl na světlo světa a někdo začal poslouchat, dalo sílu ostatním, kteří konečně beze studu mohli sdílet to, co je tolik trápilo. Na základě této kampaně vzniklo nové hnutí Time’s Up Movement, které podporuje i ty ženy, jež nemají takovou mediální základnu. Toto hnutí vzniklo teprve v listopadu 2017 a právě černým oblečením na předávání cen ho slavné osobnosti podpořily. Ukázalo se, jak velkou sílu ženy mají, a kampaň #Metoo slaví historický úspěch.