Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nesouhlasíme! Bývalá ministryně znevažuje sexuální obtěžování!

Video se připravuje ...
VIDEO: /YouTube.com/, ČT
28. listopadu 2017 | 06:00

Kampaň #metoo rezonuje společenským děním po celém světě a vyjadřuje se k ní každý. Včetně bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Ta ovšem tvrdí, že ženy si za sexuální obtěžování často můžou samy a že jsou tu od toho, aby mužům podléhaly.

Řeklo by se, že skutečnost, že téměř každá žena za svůj život zažila sexuální obtěžování, bude působit děsivě. Bohužel tomu tak není u všech. Našly se hlasy, které celou situaci zlehčují, a smutné je, že některé z těchto hlasů patří ženám.

Rozhovor Pavla Štrunce s Danielou Kovářovou pro web info.cz dokázal, že feminismus je v Čechách potřeba jako sůl, a pokud si nemyslíte, že úlohou ženy je výlučně pečovat o děti a rodinu a po příchodu z práce si naordinovat druhou šichtu v podobě plotny, dřezu a úklidu, pravděpodobně vám zvedne tlak.

Viníkem není oběť!

Paní Kovářová v rozhovoru sice přiznává, že všechny její kamarádky, kterých se zeptala, jestli někdy zažily sexuální obtěžování, odpověděly, že ano, už druhým dechem ale dodává, že z toho žádné trauma nemají a že se z toho poučily nebo se s tím nějak smířily. Právě toto uvažování vede k tomu, že naprosto nesmyslně uvažujeme nad tím, jestli si za znásilnění často oběti nemůžou samy. Což má zhruba stejnou logiku jako to, jestli si náhodou nemůžete za to, že vás někdo okrade.

Paní Kovářová vůbec nevidí jako špatnou skutečnost, že jsou ženy na denní bázi obtěžovány. Špatné, nebo naopak dobré je podle ní to, jak na toto obtěžování reagují. Dokonce se nebála vyjádřit naprosto absurdní názor, že ženy, které nikdo neobtěžoval, by si možná povzdechly, že by po tom toužily.

Když ale před sedmi lety paní Kovářová odstupovala z úřadu a mladík na ni pořvával, aby "ukázala kozy", zjevně jí to tak lichotivé nepřišlo. Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: /YouTube.com/, ČT

Celou situaci pak dehonestuje výroky jako "když je to baví, se v tom nimrat" nebo přesvědčenou úvahou, že ženám vystupujícím v kauze proti producentu Weinsteinovi jde vlastně o peníze. Uráží generaci starších žen, o kterých tvrdí, že jim obtěžování lichotí, a uráží i generaci dnešních dvaceti- až třicetiletých žen, když z nich přezíravě dělá husičky, které nemají žádné reálné problémy, a proto řeší banality typu sexuální obtěžování.

Právě toto zlehčování vede k tomu, že se oběti sexuálního obtěžování a sexuálního násilí většinou nedožadují spravedlnosti, nenahlásí trestný čin a zahanbeně mlčí.

Holky to chtějí taky!

To, co před třiceti lety udělal Kevin Spacey, nebyla "klukovina" (také kvůli tomu, že byl v té době třicátníkem) a jedno šlápnutí vedle! Kevin Spacey (58) opakovaně zneužíval svého postavení a síly k sexuálnímu obtěžování. To, kvůli čemu rezignoval Michael Fallon, nebylo jedno nedomyšlené sáhnutí novinářce na koleno při formální večeři, ale opakované zneužívání své moci v úřadu k sexuálnímu obtěžování. Přestaňme to už konečně zlehčovat jako banality, když se o banality nejedná!

Nemusíme se bát žádné sexuální kontrarevoluce. Muži totiž nejsou od toho, aby ženy obtěžovali – a ony jim nakonec měly podlehnout. Možná to bude pro paní Kovářovou překvapením, ale ženy také rády souloží. Když se přestaneme na sexuální akt dívat jako na něco, co muži dostávají a ženy dávají ("dala mi už na prvním rande"), a začneme ho konečně vnímat jako situaci, ve které by obě strany měly být dobrovolně a se stejným nadšením, budou nám obavy, že muži zanedlouho nebudou vědět, jak požádat o sex, připadat tak směšné a absurdní, jak směšné a absurdní opravdu jsou.

Další rozhovory Pavla Štrunce naleznete ZDE >>>

Autor: brig
Video se připravuje ...