Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se začít mít ráda: Buďte na sebe hodná a přestaňte se srovnávat

10. listopadu 2017 | 06:00

Nebaví vás život? Naučte se konečně mít ráda sama sebe! Ale jak? Čím dál více psychoodborníků a blogerek mluví o tom, jak je to důležité. Čím dál častěji o tom čtete jako o nutné podmínce k tomu, aby se vám v životě dařilo. Jak na to? 

Přichystaly jsme pro vás malý manuál, jak se naučit mít ráda samu sebe, a tím pádem i svůj život. Protože kdo by chtěl žít s někým, koho nemá rád?

1. Nesrovnávejte se s druhými a přestaňte řešit, co si o vás druzí myslí. 

2. Nechte minulost minulostí a zapomeňte na staré křivdy. Odpouštět je osvobozující.

3. Cvičte kvůli tomu, jak se potom cítíte, ne kvůli tomu, abyste zhubla. Musíte se naučit milovat i cestu – a cíl bude už jen třešničkou na dortu. Navíc s vaší postavou to určitě není tak špatné, jak si myslíte.

Autor: istockphoto.com

4. Vyhraďte si čas sama pro sebe a dělejte to, co opravdu milujete, ať je to čtení, malování, sledování oblíbeného seriálu, cvičení jógy nebo procházka lesem.

5. Najděte si něco, v čem jste opravdu dobrá, a v tom se zdokonalujte. Nemusíte být nejlepší ve všem!

6. Snažte se z hlavy si vymazat vzorce a poučky, kým máte být, jak máte vypadat. Nesnažte se splnit požadavky ostatních, splňte si to, co chcete vy sama.

7. Žijte přítomností, teď a tady. Jinak vám kvůli obavám o budoucnost život proběhne mezi prsty.

8. Odměňujte se, a to i tím, co právě nepotřebujete, ale chcete! Ať to bude dortík nebo drahá kabelka, po které tak moc toužíte!

9. Važte si přátelství a ze svého života vylučte lidi, v jejichž společnosti se necítíte dobře. Obklopujte se takovými, kteří vás inspirují a dokážou vám naslouchat.

10. Cestujte a utrácejte peníze za zážitky a dovolené. Vzpomínky vám nikdo nevezme.

Autor: istockphoto.com

11. Najděte si v životě nový koníček. Pokud už dlouho toužíte zapsat se na taneční kurzy, už byste to neměla odkládat. Své sny si plňte hned.

12. Važte si své rodiny, zapomeňte na staré křivdy. Navštivte rodiče a řekněte jim, jak je máte ráda. Nevynechávejte rodinné sešlosti jen kvůli tomu, že máte něco lepšího na práci.

13. Nikdy se nezavděčíte všem – a ani to není vaše povinnost!

14. Nezaměřujte se na to, co se vám nepovedlo. Berte to jako lekci, poučte se z toho a jděte dál. Všímejte si raději svých úspěchů a pochvalte samu sebe!

Na závěr ta nejjednodušší!

Usmívejte se. Usmívejte se i tehdy, když vám do smíchu není. Oklamete tím totiž mozek a alespoň trochu se vám nálada zlepší. Pokud nic nepomáhá, zamyslete se, zda chcete ještě další minutu ze dne strávit naštvaná a rozmrzelá. Čas nikdy nevrátíte, proto jím zbytečně neplýtvejte v blbé náladě.

Autor: istockphoto.com

Připadají vám některé fráze jako klišé? Nevadí, protože pokud jste na tento článek klikla, potřebovala jste si je zopakovat!

Autor: Lucie Houdková