Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Historie džín: Kdy se nosily lacláče a kdy vznikly minišortky?

Video se připravuje ...
Historie džín: kdy se nosily lacláče, kdy vznikly mini šortky a kdy minisukně?
VIDEO: Glamour magazine
11. listopadu 2017 | 06:00

Historie džínů aneb jak se pracovní kalhoty staly kažodenní stylovou "uniformou". Podívejte se na krátké video, které ukazuje, jaké střihy džínů se nosily v různých dekádách. 

"Takový džíny nikdy nosit nebudu!" říkala jsem s opovržením své mámě, která na sobě měla mrkváče. Já měla džíny do zvonu s třpytkami a nýty. To byl rok 2002. Dnes nejradší nosím džíny do pasu a marně sháním mom jeans – tedy mrkváče, které by mi padly. Často si tak na svá slova vzpomenu, holt nikdy neříkej nikdy!

Jaké džíny bychom mohli označit za nejvýraznější trend roku 2017? Perličkové, potrhané i mom jeans. Nebo ty s květovanými výšivkami? Nebo lacláče? Letos rozhodně minimalismus ustoupil do pozadí, vyhrála "okatost" a vrátily se do módy snad všechny trendy minulosti. 

Džíny vznikly v roce 1873 čistě jako pracovní oděv. Za nápadem stojí Rakušan Levi Strauss. Oblíbili si je farmáři, dělníci, horníci, američtí kovbojové, prostě všichni, kteří potřebovali, aby jejich kalhoty něco vydržely.

Z džín se stal cool kousek oblečení až po druhé světové válce, kdy se staly symbolem rebelie, oblíbily si je tedy hlavně mladší ročníky. Postačí, když zmíníme, že je nosili James Dean nebo Marilyn Monroe. A obliba riflí stoupala strmě nahoru.

V padesátých letech přišla do módy capri forma džínů – "tříčtvrťáky". Ty se transformovaly během dvacátého století do podoby crop džínů – tedy zkrácených délek nohavic, které jsou prostě a jednoduše ustřihnuté nad kotníky. Lem není nijak zapošitý.

Šedesátá léta přinesla zvonáče, osmdesátá léta džínovou sukni a devadesátky opět lacláče, které se vrátily i letos. Na přelomu tisíciletí se dostaly do módy konečně skinny džíny, především ty s ultra nízkým pasem – bokovky. Ty už jsou naštěstí out a vystřídaly je džíny do pasu. Více uvidíte ve videu!

A pokud se v džínové terminologii ztrácíte, pusťte si náš manuál:

Video se připravuje ...
Velký džínový manuál: Které jsou flare, mom nebo skinny? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: Lucie Houdková