Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč nemáme chuť na sex? Známe odpovědi na stále častější otázku

7. listopadu 2017 | 06:00

Nechuť k sexu, nedostatečná motivace, útlum libida, to jsou stále častější problémy, které nejen ženy dnes a denně řeší. Nejhoršími zabijáky, kteří řádí nejen v oblasti sexu, jsou stres, hormonální změny v organismu a případně vedlejší účinky některých léků. Na snížení libida má vliv i spousta návyků a věcí, které děláme každý den.

Vztek
Pokud se nám něco nedaří nebo se pohádáme s někým blízkým, pak negativní pocit, který v nás zůstane, bude působit jako sexuální brzda. Během stresu a negativních emocí se v těle vylučuje hormon kortizol. Ten působí na sex asi jako kryptonit na Supermana. Proto byste se měla naučit, jak negativní pocity vyplavovat a vyměnit je za ty pozitivní. Zkuste jógu!

sexy
Autor: iStock

Jídelníček
Pokud se budete od rána do večera cpát nezdravým jídlem, tak na sex asi nikdy nedojde. Příliš slané, mastné nebo jinak těžké jídlo vám bude energii spíš brát než dávat. Jakmile se začnete stravovat zdravě, zbavíte se nadbytečných tukových polštářů, budete se ve svém těle cítit mnohem lépe. To působí blahodárně na sexuální energii!

Nedostatek sexu
Ano, je to takový trochu začarovaný kruh. Pokud totiž dlouho nemáte sex, pomalu si na to vaše tělo začne zvykat a v podstatě chuť na něj zcela odbouráte. Čím více sexu máte, tím větší chuť na něj budete mít. Je to jako s běháním. Když se nakonec přesvědčíte a jdete si zaběhat, říkáte si, proč to vlastně neprovozujete častěji. Stačí jen začít a nepřestat!

Nedostatek masturbace
Masturbování je velice důležitou součástí zdravého sexuálního života. Dává vám možnost propojit se sama se svým já a poznávat svá zákoutí plná rozkoše. Zařaďte proto masturbování do svého běžného týdne. Můžete se laskat sama nebo zapojit masturbaci do hrátek s partnerem, uvidíte, že chuť na sex se vám vrátí.

Jedna sklenka navíc
Mnoho lidí se domnívá, že alkohol je v podstatě se sexem velice dobře kombinovatelný. Zbavuje vás předsudků, pomáhá s nízkým sebevědomím a shazuje ostych. Jenže opak je mnohdy pravdou. Podle jistého výzkumu prý alkohol snižuje hladinu serotoninu, tedy hormonu, který nám dodává štěstí a je spojen i s chutí na sex. Pokud alkohol, tak maximálně dvě sklenky, víc ne.

sexy
Autor: iStock

Nemluvení o sexu
Tohle je pravděpodobně jeden z nejrozšířenějších problémů. Spousta žen se bojí mluvit o svých sexuálních fantaziích a o tom, co jim v sexu chybí, co by chtěly s partnerem vyzkoušet. Mnohdy se prostě jen stydí. Ovšem frustrace z toho, že nedostáváme to, co potřebujeme, v nás může vyvolat nechuť k sexu. To potom může vést i k depresím a pocitům, že nejsme dost dobré. Proto se nebojte komunikovat!