Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

100 let pyžam: Kdy se nosily sexy košile a kdy se spalo v podprsence a kalhotkách?

Video se připravuje ...
I pyžama mají své dějiny. Podívejte se v čem ženy spávaly
VIDEO: Glamour magazine
4. listopadu 2017 | 06:00

Co vlastně znamená slovní spojení "pyžamo po babičce" a jaké byly trendy v nočním odívání pro ženy ve 30. letech? Mnohem odvážnější, než si myslíte!

Řešíte, v čem chodíte spát, nebo klidně ulehnete ve vytahaném tričku? Čím více videí, která shrnují módní trendy v průběhu sta let, jsem viděla, tím více mi přijde, že módu sice řešíme, ale mnohem méně se parádíme než například ženy ve dvacátých letech.  A platí to i o pyžamech. 

Ve dvacátých letech pyžamo vypadalo skoro stejně jako šaty na běžné denní nošení. V třicátých letech ženy chodívaly spát v sexy saténových šatech až ke kotníkům, které zdobila krajka. Tuto noční košilku bychom jen těžko mohli nazvat "pyžamem po babičce".

Čtyřicátá léta znamenala velký obrat: pyžamo v pánském stylu. Vinu za to, že dnes chodíme spát v pánském tričku, možná nese herečka Caludette Colbert, která si ve filmu Stalo se jedné noci (1934) oblékla pánské pyžamo – a tím inspirovala ke změně pyžamového šatníku ženy po celém světě.

V padesátých letech se vrací do módy ženskost, trendy byly opět krajka a satén. Mohl za to sám Christian Dior, který chtěl tímto trendem docílit toho, aby se v noční košili cítila každá žena jako vévodkyně.

Teprve v šedesátých letech ženy oblékly na spaní šortky. Poté jsou v módě výrazné vzory a třásně a ke konci sedmdesátek ženy noční úbory odhazují a spí jen v podprsence a kalhotkách.

Od rafinovaných krajkových šatů jsme se za sto let dostaly až k bláznivým zvířecím overalům, které si oblíbily hlavně mladší ročníky. Dříve určovaly trendy herečky ve filmech, dnes to jsou hlavně sociální sítě v popředí s Instagramem. 

V čem chodíte spát vy?

 

 

Autor: Lucie Houdková