Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak mít hezkou pleť: Vyhněte se cukru i chemii

Krásnou pleť bez chybičky bychom toužily mít každá!
10. října 2017 | 06:00

Trpíte ekzémy, lupénkou nebo máte jinak citlivou a problematickou pleť? Naše tipy vám pomůžou, abyste měla krásnou a zdravou kůži.

Jezte tuk, ale vynechte cukr

Pokud chcete čistou, zářící pleť, omezte cukr, který ničí zdravé bakterie ve vašem břiše a podporuje ty špatné, a nepřímo tak způsobuje ekzémy, akné, lupénku i růžovku. Přejděte raději na stévii, která nemá žádné kalorie a zbytečně neškodí.

Není pravda, že všechny tuky jsou nezdravé a měla byste se jim vyhnout. Některé naopak udělají s vaší pletí doslova divy. Mezi takové zázraky patří avokádo s vysokým obsahem omega-9 mastných kyselin, které udržují vlhkost v pokožce, takže je díky tomu měkká a pružná. Avokádo navíc pomáhá regenerovat poškozené kožní buňky a snižuje podráždění. Skvěle navíc funguje i na vlasy:

Video se připravuje ...
Vyzkoušeno: Trápí vás suché vlasy? Vyrobte si doma avokádovou masku! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Elixír plný kolagenu

...
Autor: Istockphoto.com
Kolagen je látka, která dává naší pleti sílu a elasticitu, ale jak stárneme, přestáváme ho produkovat. Do těla kolagen můžete dostat tím, že si uvaříte a sníte vývar z jehněčích, hovězích nebo kuřecích kostí. Kouzlo spočívá v tom, že vaření šlach, kloubů a vazů v mase vytvoří dobře stravitelnou želatinu. Dejte si šálek denně a během sedmi dní uvidíte první pozitivní změny na pokožce.

Jezte proso

Lepek je alergen a může spustit imunitní reakci organismu, která tak vyprodukuje příznaky alergie a zánětů, a to včetně akné, lupénky a růžovky. Pokud je to i váš případ, vyškrtněte potraviny plné lepku z jídelníčku a nahraďte je prosem nebo merlíkem.

Kefír a kozí mléko

...
Autor: Istockphoto.com
Pokud trpíte ekzémy, růžovkou nebo lupénkou, zkuste kefír z kozího mléka, který léčí střeva, a tím omezuje kožní nemoci. Naordinujte si jednadvacetidenní kúru, během níž vypijete každý den před snídaní 170 ml kefíru.

Náš tip: Aby kefír líp chutnal, smíchejte ho s ovocem nebo stévií.

Ekzémy můžou být způsobeny také úplně obyčejným kravským mlékem. Zkuste ho vyměnit za kozí, které je lépe stravitelné, a navíc obsahuje oligosacharidy, které slouží jako prebiotikum.

Dopřejte si slunce a relax

...
Autor: Istockphoto.com
Nedostatek slunečního svitu může být důvodem, proč se lidem během studených měsíců zhoršují ekzémy. Vzhledem k tomu, že přichází období, kdy je míň sluníčka, nahraďte ho pravidelným užíváním vitaminu D. Jděte ven, kdykoli vám to počasí dovolí.

Za „dospělostí s problematickou pletí" stojí vedle nezdravého jídelníčku většinou stres. Zkuste ho snížit třeba procházkami, meditací nebo jógou. Naučte se také hluboké dýchání až do břicha, kdy se na čtyři doby nadechnete, na čtyři doby zadržíte dech, na další čtyři vydechnete, znovu na čtyři zadržíte dech a tak pořád dokola.

Tipy, jak se zbavit stresu, najdete i v našem videu:

Video se připravuje ...
Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

Vyhněte se chemii

Podle některých výzkumů nám vystavení chemikáliím, které jsou v mnoha produktech, jako jsou zubní pasty, šampony a mýdla, zhoršuje ekzémy, alergie na jídlo nebo astma. Dnes se dají různé produkty nahradit přírodními prostředky, kterých je naštěstí na trhu čím dál víc.

Autor: Majka Dvořáková, luh