Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Michal a Michaela Horáčkovi: Život má být kovbojka

9. října 2017 | 06:00

Slavný textař Michal Horáček (65) a jeho žena Michaela Horáčková (39), kostýmní výtvarnice, jsou silná a extrémně pracovitá dvojice. Když s nimi sedíte u stolu, vlastně vás ani nenapadne, že je mezi nimi šestadvacetiletý věkový rozdíl. Není totiž vidět ani poznat.

Seznámili jste se při práci. Kdy vám došlo, že jste víc než kolegové?

Michal: Okouzlila mě Míšina tvořivost. A pak pracovala s takovou vášní dítěte, kterou mám v sobě i já. Když mi učitelé říkávali „nedělej z toho kovbojku“, nechápal jsem, proč. Vždyť v kovbojkách jde o čest, o partnerství, o cíl a o kuráž jít za ním všemu navzdory. Takový život jsem si přál. A Míša... ta se pro takovou kovbojku prostě narodila.
Michaela: Já byla hrozně šťastná. Viděla jsem, jak se nám propojují Michalova slova a moje výtvarné vnímání. Bylo to ideální. To posilovalo důvěru i vztah. A podařilo se něco mimořádného. Nejen pracovně.


Michale, vy jste řekl, že vás žena uklidňuje, zároveň je hodně akční. Není to divná kombinace?

Michal: Možná. Ale Míša v sobě má sílu, kterou ženy mívají mnohem častěji než muži. Sílu hledat řešení, myslet na spoustu věcí najednou, dovádět věci do konce. A vědomí, že jsem pod patronací takové síly, to opravdu uklidňuje.

Podívejte se na rozhovor s Michaelou o seriálu První republika,  k němuž vytvořila kostýmy

Video se připravuje ...
Scénografka První republiky: Má už připraveny kostýmy pro druhou sérii seriálu? • VIDEO: Ladislav Novák


Co dává Michal naopak vám?

Michaela: Můj muž je člověk, kterému na věcech záleží. Nic mu není jedno. Má zajímavé a silné nápady, myslí ve velkém. A já si ani po letech bez něj nedokážu svůj život představit. 


Co vám proletělo hlavou, když jste zjistila, že chce kandidovat na prezidenta? Kdyby se to povedlo, tak vám to zásadně změní život.

Michaela: Asi bychom nebyli dobří partneři, kdybychom o takové věci nediskutovali dávno před konečným rozhodnutím. Samozřejmě to mělo vývoj, kdy jsme přemýšleli nad drobnými i složitějšími věcmi. I když si představím nevyhnutelně negativní dopad na soukromí, tak si zároveň uvědomuju, že díky tomu bych mohla udělat spoustu dobrého, prospět jiným. Třeba už teď pomáháme opuštěným, odstrčeným dětem, a v silné pozici bych mohla pomáhat ještě mnohem více a lépe.
Michal: My jsme opravdu partneři, a na takový projekt jsme přistoupili spolu, protože díky tomu můžeme být silnější. U Míši je jasné, že kdyby byla první dámou, odpracovala by si to. Pořádně, vášnivě. S tou silou, kterou v sobě má a vždycky mít bude. 

Opravdu by vám nevadilo ztratit práci, kterou milujete?

Michaela: Život není předem známá cesta. Stane se, že se nabídnou i neznámé. Takové, které ani nepředpokládáte. Ale není v nich jen nebezpečí, je to i příležitost. Pokud ji dostanu, udělám všechno, abych ji využila.
Michal: Budou to prostě jiné úkoly pro kovboje a jeho parťáky.

 

Celý rozhovor s Michaelou Horáčkovou Hořejší a Michalem Horáčkem se dočtete v novém čísle časopisu Blesk pro ženy

Autor: MAJ
Video se připravuje ...