Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co o vás prozradí polohy ve spánku? To jste asi nečekali!

  • 2. října 2017 | 06:00

    Jak se chová tělo v noci při spánku, o každém člověku mnoho prozradí. Každá poloha navíc nese svá zdravotní rizika. Jaká to jsou? A co o vás říká vaše oblíbená poloha? Čtěte dál!

  • Embryonální

    Co o vás prozradí polohy při spánku?
    Autor: Shuttterstock.com

    Ruce položené před hlavou, pokrčená kolena a schoulení se do klubíčka patří mezi nejoblíbenější polohy, které lidé při spánku nebo usínání mají. Poloha převládá u žen, ale není výjimkou ani u mužů. 

    CO PROZRAZUJE: Navenek můžou být tito lidé velmi sebejistí, uvnitř však bývají plaší, citliví a zranitelní. Chvíli trvá, než začnou druhému důvěřovat. Ulovit je také nebývá lehké. Pokud jsou ale ve vztahu, mají tendenci být věrní. Touží po harmonii a pohlazení. Potřebují vědět, že se o druhého můžou opřít. 

    ZDRAVOTNÍ RIZIKAHrozí bolesti hlavy, krční páteře a kříže. Pokud takhle spíte, pořiďte si nižší a menší polštář, krk by měl být s páteří v jedné rovné linii. Pokud nevíte, jak na to, poraďte se ve studiu zdravého spánku. 

  • Vojenská

    Co o vás prozradí polohy při spánku?
    Autor: Shuttterstock.com

    Leh na zádech, natažené nebo mírně pokrčené nohy a ruce. 

    CO PROZRAZUJE: Tito lidé jsou zdvořilí a málokdy vám řeknou ne. Na druhou stranu ale mají sklony mít vysoké nároky na sebe i své blízké. Bývají tiší, nevyhledávají hlučnou společnost ani večírky. A ti, kteří spí jako prkno, mají rádi „v lati“ nejen svou spánkovou polohu, ale i celý život. 

    ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Tato poloha přímo vybízí k chrápání, které v nebezpečnějších případech vede i ke vzniku syndromu spánkové apnoe – na několik vteřin člověk přestává i dýchat. Hrozí pak bolesti hlavy, zvýšení krevního tlaku, riziko vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Lidé, kteří chrápou (i jejich partneři), bývají druhý den unavení, ospalí a málo výkonní. 

  • Hledač pokladů

    Co o vás prozradí polohy při spánku?
    Autor: Shuttterstock.com

    Na boku s rovnými zády.

    CO PROZRAZUJE: Dejte si pozor, tito lidé umějí být velmi podezřívaví, neústupní, tvrdohlaví a cyničtí. Není radno jim lhát, mají dar prokouknout každou lež. Jsou opatrní, než začnou někomu věřit, a je docela těžké je rozčílit. Bývají to dobří, spolehliví a zábavní přátelé. 

    ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Pozor na bolesti hlavy a krční páteře, dá se jim předejít vhodnou volbou polštáře. Obecně platí, že je lepší mít pod hlavou méně než více, pro tělo je to přirozenější a riziko, že vás bude ráno něco bolet místo toho, abyste byli odpočinutí, je mnohem menší.

  • Nos zarytý v polštáři

    Co o vás prozradí polohy při spánku?
    Autor: Shuttterstock.com

    CO PROZRAZUJE: Tihle lidé často bývají sobečtí, sebevědomí a velmi komplikovaní. Mají rádi svůj vlastní prostor a pohodlí. Libují si v kritice ostatních a upřednostňují hlavně své názory. Na druhou stranu bývají vášniví milenci a není s nimi nikdy nuda. 

    ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Při této poloze hrozí otlačeniny v oblasti rukou a kolen. Lidé, kteří spí na břiše, mají sklon ke skřípání zubů. 

  • Hvězdice

    Co o vás prozradí polohy při spánku?
    Autor: Shuttterstock.com

    Poloha na zádech, roztažené nohy, ruce jsou nad hlavou. 

    CO PROZRAZUJE: Takto spící lidé bývají velmi společenští, mají hodně přátel. Mívají velké sebevědomí, zároveň ale neodmítají pomoc ostatním. Rádi zkoušejí nové věci a ani v sexu s nimi není nuda. 

    ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Hrozí chrápání a rizika s ním spojená. Třeba to, že se partner nevyspí. 

  • Uvolněná

    Co o vás prozradí polohy při spánku?
    Autor: Shuttterstock.com

    Mírně pokrčené nohy, paže nad hlavou, poloha na zádech. 

    CO PROZRAZUJE: Tito lidé bývají velmi společenští, vtipní, mívají sklony rýpat do ostatních. Nemyslí to ale příliš vážně, rádi se baví na cizí účet. Někdy pro ně může být obtížné udržovat monogamní vztah. 

    ZDRAVOTNÍ RIZIKA: Na zdraví má poloha spíš pozitivní vliv, zlepšuje trávení. Negativní dopad je pouze na stav pleti, časem zvýrazňuje vrásky po stranách úst. 

Autor: Hana Vítková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...