Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Váš cyklus ovlivňuje vnímání vůní! Kdy vám voní partner a kdy spíš levandule?

  • ...
    16. září 2017 | 06:00

    Znáte to. Vytoužený parfém chodíte očichávat skoro každý den, než se rozhodnete si ho skutečně koupit. Vrátíte se pro něj do obchodu, a najednou cítíte místo příjemné vůně štiplavé aroma. Nebojte se, vůně je to pořád stejná, to se jen změnila hladina hormonů v krvi.

  • Menstruační fáze

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    První fáze cyklu je samotná menstruace. Ta trvá od tří do sedmi dní. Když vajíčko není oplozené, snižuje se hladina progesteronu v krvi i produkce dalších hormonů významných pro toto období a nastává krvácení. V tomto období je žena velice uzavřená, není příliš společenská a hodně odpočívá. A všechny tyto pocity ovlivňují i její vnímání vůní. Najednou ženy přitahují kořeněné, pryskyřičné a jiné výrazné vůně. Silné aroma má například hřebíček, skořice nebo myrha. Nedivte se, když vám zavoní třeba i kadidlo.

  • Dynamická fáze

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Tato fáze je také označována jako folikulární a trvá sedm až deset dní po menstruaci. V těle se uvolňuje folikulostimulační hormon. Produkují se i další hormony, které nastartují ovulaci. V tomto období se ženy cítí velice svobodomyslně, jsou společenské, kreativní a také snáze hubnou. Sympatické jim v tomto období bývají lehké vůně květin, jako třeba jasmín, levandule, nebo čerstvě posekaná tráva. Více ocení také vůni citrusových plodů.

  • Ovulační fáze

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Ovulační fáze trvá dva až tři dny. Během této doby je ženský čich v té nejlepší kondici. Je to dáno samozřejmě tím, že se žena připravuje na oplodnění a vybírá si partnera podle vůně. Ženský čich je v tomto období ostrý, velice vnímavý a vyhýbá se veškerým nepřirozeným pachům přebytečné chemie. Během ovulace jsou ženám nejpříjemnější jemné přírodní vůně květin, bylinek, jako je například tymián, nebo vanilky.

    Proč nám partner voní?

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Proč si vybíráme partnera, který nám voní • VIDEO: Adam Balažovič

  • Premenstruační fáze

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Tato fáze přichází náhle po ovulaci. Během ní narůstá v těle hladina hormonu progesteronu, který v nás vyvolává silné chutě na smažené, mastné a velice hutné pokrmy. Je to proto, že tělo doposud neví, jestli není těhotné, a proto má zapotřebí vytvářet případné zásoby energie. Kromě jídla nám v tomto období voní parfémy, které mají velice zemitou vůni. Snadno tak sáhnete po vůni dřeva, zázvoru nebo růže.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...