Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Selfíčka jsou out! Kdo chce být in, ten musí dělat nenucená plandid. Co to je?

11. září 2017 | 06:00

Je to pár let, co se z pořizování selfíček stal celosvětový fenomén. Doba se neustále mění, dříve měl fotoaparát jen někdo, teď může s moderními telefony fotit každý. Roky letěla právě selfie, teď už s nimi budete mimo. Co je novým hitem? 

Celý instagram, na kterém vznikají všechny tyhle bláznivé, zdánlivě nové trendy, si na tom ujíždí. Plandid je složeno ze dvou anglických slovíček. Planned, což znamená plánovat, a candid, tedy volně přeloženo jako nenucený.

Slovíčko plandid je v americkém slovníku už od roku 2010. Vysvětlují ho tu jako snímek, který je focen záměrně, ale má vypadat zcela nenuceně a jako by byl zachycen v momentu, o kterém focený neví.

Všichni si tedy nyní místo „umělých“ selfie fotí zaručeně přirozené a bezprostřední plandid fotografie, přestože jejich focení zabralo třeba půl hodiny, než s ním byl focený spokojen. Samozřejmě, že se rádi fotíme, abychom zachytili okamžik, který bychom si chtěli připomínat, ale občas už je toho příliš a strávit den jen tím, aby člověk udělal jednu perfektní fotku, to se zdá být absurdní. Uvidíme, jaký styl focení přijde dál!