Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolestivý sex: 8 důvodů, proč vás to při sexu bolí

  • 11. září 2017 | 06:00

    Existují sice ženy, které bolest při sexu vzrušuje, to je ale téma, o kterém se teď bavit nechceme. Řeč je o nežádoucí bolesti, která sexuální styk komplikuje nebo dokonce znemožňuje. Co ji způsobuje? Proč vás to při sexu může bolet?

  • Špatná poloha

    Autor: iStock

    Je sice skvělé, že znáte více než dvě polohy, ale jejich poznávání a zkoušení s sebou nesou i rizika, a to v podobě bolesti. Poloha, která je komfortní pro partnera, nemusí vyhovovat vám. Je to proto, že se dostane příliš hluboko, nebo ve chvíli, pokud je jeho penis trochu zahnutý. Ocitne se prostě tam, kde to pro vás není příjemné. Může se stát, že vás sex ale začne bolet i při osvědčených polohách. Během života se nám totiž může trochu pootočit děloha, takže na ni penis naráží. 

  • Suchá vagina

    Autor: shutterstock

    Příčinou může být nedostatečné vzrušení, zkrátka na sex nejste připravená. Nebo vaše vagina není schopna se zvlhčit sama. Důvodů je hned několik. Stejně jako mají muži problém vzrušit se poté, co vypili moc alkoholu, i my ženy se po určité hladince hůře vzrušujeme. Na vině může být také partner, který nás nedokáže správně naladit, případně stres, od něhož se nedokážeme oprostit. Další příčinou je přechod a s ním spojené hormonální změny v organismu. Jako první záchranu použijte lubrikační gel. Obyčejné krémy však raději nechte stranou, mohla byste si narušit pH vaginy a později se potýkat třeba s infekcí. Jestliže ale máte dlouhodobě problémy v tomto směru, navštivte svého gynekologa. 

  • Alergie na sexuální hračky

    Autor: shutterstock

    Nemusí to být pouze jen sexuální hračky, se kterými se dostáváte do styku, ale v některých případech i lubrikanty. Ačkoli musejí být vyrobeny z nezávadných látek, někdy se prostě stane, že je vaše vnitřní prostředí vaginy tak citlivé, že i tuto drobnou změnu vnímá. Existují i případy, kdy žena trpí při používání klasických latexových kondomů. Pak je čas obrátit se na sílu přírody a vyzkoušet kaučukové.

  • Jdete hned na věc

     

    Autor: shutterstock

    Zapomeňte na všechny Odstíny šedi a podobné filmy, kde na sebe ústřední dvojice jen mrkne a už jsou v sobě. Takhle to prostě nefunguje a aby vše do sebe zapadlo, jak má, potřebujete se chvíli rozehřát a v klidu se připravit. Nejde jen o to, abyste byla dostatečně vlhká, ale také, aby se vaše tělo uvolnilo, svaly připravily na nadcházející okamžiky, a vy si tak sex mohla pořádně užít.

  • Sexuální dysfunkce

    Autor: shutterstock

    Všechny důvody byly doposud druhotné a daly se bez větších problémů odstranit. Jenže bolest při sexu může být závažnějšího rázu. Může za to třeba vaginismus. Při této nemoci se stahují svaly, dochází k nedobrovolným křečím a žena to většinou těžko může sama ovlivnit. V podstatě jde o psychický problém, protože tyto stahy a křeče mohou být způsobeny psychickými problémy, strachem z otěhotnění, špatnými zkušenostmi. Určitě je dobré si o tomto problému popovídat se svým gynekologem, který se bude snažit najít řešení. Případně se obraťte i na psychologa.

  • Stala jste se matkou

    Autor: shutterstock

    Jestliže máte chuť do sexu brzy po porodu, dobře pro vás! Ale začněte zlehka, po dodržení šestinedělí. A i pak buďte s partnerem opatrní. Vaše vagina prošla změnou a bude potřebovat chvíli na zotavenou, než se opět stane hvězdou vaší ložnice. Proto nejprve zkoušejte lehčí polohy, nechte se od partnera rozmazlovat a přitvrzujte až postupně.

  • Obdařený partner

    Autor: shutterstock

    Žádný chlap není tak velký, aby nemohl použít kondom. Ale jakmile jde o okamžitou penetraci, může nastat problém. Chlapy to možná moc nepotěší, ale v takovém případě je nutná delší předehra, aby se žena více uvolnila, připravila. Je dobré začít jednoduššími polohami, například misionářskou nebo na koníčka, kdy si hloubku styku může žena sama určit a řídit.

    Opravdu záleží na velikosti? A existuje ideální penis? Odpověď najdete v našem videu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Jste nemocná vy nebo váš partner

    Autor: Shutterstock.com

    Kvasinková infekce není žádná legrace. Stejně jako třeba zánětlivé onemocnění pánve, které také může být hlavním viníkem vaší bolesti. Pokud máte stálého partnera a jste si jistá, že nemáte žádnou infekci ani zánět, je možná na čase vážně si popovídat, případně ho rovnou chytnout a odvést na testy. Většina pohlavních chorob se totiž projevuje právě bolestí při sexu, přestože vnější příznaky nemusí být hned zjevné. V každém případě i při sebemenší nejistotě jděte hned na vyšetření.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...