Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 věcí, na které se vás snaží upozornit vaginální výtok!

  • 16. července 2017 | 06:00

    Přestože nejde o zrovna příjemné téma, je dobré mu věnovat pozornost. Vaginální výtok je naprosto normální věc, se kterou se setkala většina žen. Je důležité ho nebrat na lehkou váhu, protože se nám tělo snaží říct, že se uvnitř nás něco děje. Co všechno za ním může být? 

  • 1. Ovulace

    Autor: Shutterstock.com

    Dva až tři dny před ovulací se může objevit čistý výtok, který se podobá syrovému vaječnému bílku. Jde o tekutinu, která usnadňuje spermiím cestu k vajíčku. Pokud se snažíte otěhotnět, vězte, že je tento výtok signálem, že dochází k ovulaci.

  • 2. Menstruace

    Autor: Shutterstock.com

    Po ovulaci a produkci vajíček dochází k uvolňování hormonu progesteronu do krevního oběhu. To může zapříčinit silnější krémovitý výtok. Pokud je bez zápachu a nemáte pocity pálení nebo svědění, není důvod k obavám. Tyto tělesné projevy jsou během cyklu normální. 

  • 3. Těhotenství

    Autor: iStock

    Vaginální výtok může také znamenat těhotenství. Na začátku můžou být výtoky silnější. Cévní a vaginální stěny jsou měkčí a silnější výtok je chrání před infekcemi. Pokud tekutinu nedoprovázejí pocity svědění nebo není zabarvena krví, není důvod se obávat. 

  • 4. Stres

    Autor: Shutterstock.com

    Nezdravý životní styl, ale také hektický pracovní či osobní život můžou vést k různým psychickým a zdravotním problémům. Stres je hlavní příčinou hormonální nerovnováhy v těle, což může často vést k vaginálním výtokům vyžadujícím léčbu. 

  • 5. Infekce

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se setkáváte s výtokem, který je bílý, hrudkovitý a bez zápachu, pravděpodobně máte kvasinkovou infekci. Může se také objevovat svědění, pálení nebo bolest. Dalším důvodem může být také bakteriální vaginóza. Většinou se projevuje hnědým výtokem, který je doprovázen rybím zápachem a pocitem pálení. Vaginální výtok může být také ukazatelem pohlavní nemoci. Ve všech případech je nutné navštívit svého gynekologa. 

  • 6. Návštěva gynekologa

    Autor: Shutterstock.com

    Běžně se před a po menstruaci objevuje mírné špinění. Většinou jde o výtok hnědého zbarvení. Pokud však tento problém přetrvává, je důležité navštívit svého gynekologa. Může se jednat o vážnější onemocnění. 

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...