Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za první republiky jsme byli čokoládovou velmocí, zavzpomínejte na legendární značky

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
18. června 2017 | 06:00

Naše první republika byla také čokoládovou velmocí, zpracovalo se zde více kakaových bobů než ve Švýcarsku. Čokolády, obaly, plechovky, krabičky, to vše mělo nádherný design. Například český malíř Zdeněk Rykr dal život černouškovi na kofile a jeho návrh z roku 1934 se dodnes používá. Na výstavě 13 komnat první republiky si vše můžete zblízka prohlédnout.

Na výstavě nazvané 13 komnat první republiky, která probíhá v Tančícím domě, najdete mimo jiné také vitrínku s pokrývkami hlavy zvanými fez. Tato čapka se nosí především v islámských zemích, ale populární byla i v armádě. Za první republiky to byl velký vývozní artikl.

Podívejte se na část expozice věnovanou  fezovkám:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

V období první republiky se naprostá většina těchto pokrývek hlavy vyráběla ve Strakonicích. Fez se stal velkým obchodním artiklem. Čapka ve tvaru kbelíku je zdobena střapcem, některé verze jsou s anténkou a podobají se rádiovkám. Ty se střapcem byly určeny mužům, „rádiovky“ pro ženy, ale ty byly zase zdobeny perlami nebo zlatem. Fezovky byly také s obrázky, které se přikládaly do zásilek s fezy. Byly tak krásné, že je začali lidé sbírat.

Video se připravuje ...