Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tereza Voříšková přibrala 10 kilo kvůli roli ve filmu od Svěrákových

15. června 2017 | 13:56

Za měsíc a půl spatří světlo světa další počin Jana (52) a Zdeňka Svěrákových (81) – film Po strništi bos. Již teď je jasné, že jedno oko nezůstane suché, do kina se vybavte kapesníčky. Podle Zdeňka Svěráka je to film volně popisující jeho mládí, proto bylo natáčení mnohem emotivnější a osobnější. Režisér prozradil, že Tereza Voříšková (27) musela kvůli roli přibrat. 

Film neuvidí diváci ani na filmovém festivalu v Karlových Varech, protože jak řekl režisér Jan Svěrák, „do premiéry by byl okoukaný“. Poprvé ho tedy diváci uvidí začátkem srpna ve Slavonicích, kde se film natáčel a kde mají místní obyvatelé rezervovaných tři sta lístků. Valná většina si ve filmu zahrála osobně mezi komparsisty.

Zdeněk Svěrák a jeho pozvánka pro čtenářky Blesku pro ženy:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Igor Hellebrandt / BPŽ

Libušku Šafránkovou a Zdeňka Svěráka v rolích rodičů vystřídají Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková. „Tereza je sice o dvacet pět let mladší než Ondřej, ale pevnou vůlí, maskami a taky tím, že – jak tvrdí – přibrala deset kilo, dokázala dorůst do maminky,“ vyprávěl Jan Svěrák.

Video se připravuje ...
Nový trailer Po strništi bos: Zdeněk Svěrák v ní dojal syna! • VIDEO: Bioscop

Film svým dějem předchází slavné Obecné škole. Eda se stěhuje s rodinou z Prahy a musí se včlenit do party kluků. Tyto role hráli kluci, kteří stáli před kamerou poprvé v životě, a režisér si je nejdříve musel trochu vycvičit. „Oni se všichni neustále chtěli dívat do kamery, takže jsem nemohl sledovat jejich herecké výkony a pořád jsem musel hlídat, kdo se dívá do kamery a kdo ne. Nakonec jsem je musel cvičit s tenisákem, jako to dělal Mykola Hejko na Koljovi. Byl to ukrajinský asistent režie. Vzal deštník a hýbal s ním kolem dokola a Kolja se nesměl na špičku deštníku podívat. Takhle jsem čtrnáct dní cvičil kluky. Když to bylo dobré, tak se objevil nový fenomén. Malý Pepa, který hraje roli Prcka, si nepamatoval text a všichni mu napovídali,“ smál se režisér.