Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Pohled na nehty odhalí cukrovku i vysoký tlak. Naučte se v nich číst

  • ...
    12. ledna 2024 | 06:00

    Podívejte se na své nenalakované nehty. Máte krásný a výrazný bělejší půlměsíc na každém nehtu? Blahopřejeme, pak jste pravděpodobně zdraví a plní vitality.

    Lidé s výrazným bílým půlměsícem neboli správně lunulou mají hodně energie a jsou plní života. Důležité je ale to, aby lunula byla velká maximálně do třetiny nehtu. Co to znamená, pokud je větší nebo chybí úplně?

  • Půlměsíc větší než třetina nehtu

    Pokud je vaše lunula větší než třetina nehtu, považujeme ji za velkou. Velký půlměsíc znamená, že vás mohou trápit problémy se srdcem, cévami a vysoký krevní tlak. Velká lunula znamená obvykle také větší objem stresu v životě. Mají to často podnikatelé a sportovci.

  • Když je váš půlměsíc příliš malý

    Příliš malý půlměsíc znamená, že máte nízký krevní tlak a problémy s oběhovou soustavou. Může být také indikátorem slabé imunity a špatně fungujícího metabolismu. Obvykle je spojen s nedostatkem železa a vitaminu B12. Pokud je lunula velmi výrazně oddělena od zbytku nehtu příčnými pruhy, může to být předzvěst diabetu.

  • Zcela chybějící půlměsíce

     

    Pokud jste na svých nehtech nebo na nehtech vašeho dítěte žádné půlměsíce nenašli, nepropadejte panice. U dětí se často lunula objeví až v průběhu času. Jsou jedinci, kterým půlměsíce opravdu chybí, a je to dáno strukturou nehtu. Nicméně pokud vám lunuly náhle zmizely, může to signalizovat poruchu oběhové soustavy. Obecně to znamená také problémy se štítnou žlázou, nedostatkem železa a vitaminu B12.

  • Lunula chybějící na jednotlivých prstech

    Někdy chybí lunula jen na některých vašich prstech. Co to znamená? Pokud chybí na malíčku, může to signalizovat pomalý metabolismus nebo toxiny v těle. Nevidíte-li lunulu na prsteníčku, můžete si nechat zkontrolovat štítnou žlázu. Chybějící lunula na prostředníčku může ukazovat na problémy s krevním tlakem, na ukazováčku zase problémy s dutinami, onemocnění střev nebo slinivky. Pokud vám světlý půlměsíc chybí na palci, signalizuje to psychické problémy nebo duševní nerovnováhu či velký stres.

  • Záleží také na barvě půlměsíce

    Lunula může mít různou barvu, kterou je dobré sledovat, protože o vašem zdraví také vypoví mnohé. Pokud je lunula o několik odstínů světlejší než zbytek nehtového lůžka, není se proč znepokojovat, přesně tak by měl půlměsíc zdravého člověka vypadat. A jaké zabarvení je naopak nežádoucí? Jestliže je lunula zbarvená do růžova nebo červena, může to značit plicní potíže. Nafialovělý odstín může napovídat, že máte špatný krevní oběh nebo trpíte nedostatkem kyslíku ve tkáních. Lunula našedlá může znamenat problémy s trávením a vstřebáváním živin, velmi nebezpečné je zbarvení do černa, které se může objevit při otravě těžkými kovy. Trpíte cukrovkou? Pak je možné, že jsou vaše nehtové lunuly namodralé.

    Další zajímavé články si můžete přečíst na webu mojezdravi.cz.

    Máte problémy se stříháním nehtů u malých dětí? Inspirujte se v našem videu:

    Video se připravuje ...
    Jak stříhat miminku bezpečně nehty • VIDEO: Youtube (Mothercare), Maminka.cz

Autor: redakce Moje zdraví
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...