Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nový film o Marii Terezii: Zítra uplyne 300 let od jejího narození

12. května 2017 | 06:00

Od narození jedné z nejvýznamnějších osobností české historie zítra uplyne tři sta let. Na její počest se v Čechách točí dvojdílný film podle scénáře Mirky Zlatníkové. Vzniká v koprodukci čtyř zemí a při vzniku záběrů každý herec mluví svou rodnou řečí, a tak tu občas dochází i k vtipným okamžikům. Byli jsme se podívat na natáčení v Kroměříži a Jan Maxa, kreativní producent České televize, nám vysvětlil, jak se v koprodukci tolika zemí pracuje.

Jaké období dvoudílný film o Marii Terezii pokrývá?
Podíváme se na tu část jejího života, kdy se z bezstarostné holčičky stává královnou, vládkyní říše. Na jedné straně se musí vyrovnávat s válečným konfliktem a s politickou situací, na druhé straně vše dopadá na její vysněnou lásku a vydupané manželství.

V našich dějinách je spousta známých osobností, proč jste si vybrali právě Marii Terezii?
Marie Terezie by letos oslavila třísté narozeniny. Přestože je historických osobností mnoho, považuji právě Marii Terezii za jednu z nejvýznamnějších pro české země. Byli to právě ona a její syn Josef, kteří způsobili, že se české království stalo průmyslovým srdcem Rakousko-Uherska, a založili průmyslovou slávu Československa. Bez ní by nebyly tatrovky, lokomotivy a další věci, které nás charakterizovaly a dodnes charakterizují.

Video se připravuje ...
Zuzana Stivínová o tom, jak obědvá s hollywoodským režisérem! • VIDEO: Igor Hellebrandt/BPŽ

Na které herce se v Marii Terezii můžeme těšit?
Z českých herců jsou tu Vojta Kotek a Zuzana Stivínová. Další významné role mají třeba Vladimír Javorský, Jiří Dvořák, Honza Budař, Alois Švehlík a další významní herci.

Kdy bude film v televizi?
Všichni se budeme snažit, abychom ho uvedli ještě v rok jejího výročí, tedy do konce letošního roku.

Jak dlouhé jsou oba díly?
Je to dvakrát sto minut. To je formát, který požadovali rakouští partneři ORF, protože tohle je jejich formát na velký vánoční film.

Film vzniká v koprodukci čtyř zemí. Jak to funguje?
Není to jednoduché, dát něco takového dohromady. Koprodukce vlastně vznikala tak, že jsme přes německého distributora kontaktovali rakouskou stranu, představili jsme jim scénáře a po jistém dohadování jsme se shodli, že toto jsou ty, kterými by se mělo oslavit třísté výročí narození Marie Terezie.

Jakmile se poskládají koprodukční partneři, začíná debata o tom, jak budou vypadat štáb, herci, v kterém jazyce se bude točit. Rakouskou podmínkou byl zahraniční režisér se zahraniční zkušeností. Jsem rád, že to vyšlo na Roberta Dornhelma, protože je znát, že takovouhle látku a v takovém rozsahu netočí poprvé. Většina českých režisérů ty zkušenosti nemá. On si ovšem přál točit s místním štábem, tedy Češi a Slováci. Rakouské lokace jsme skoro úplně vynechali, protože by se to jen prodražovalo.

Jak se vybírá herecké obsazení?
Stojí se u velké bílé tabule s fotkami a vlaječkami. Rakušáci měli podmínku, že habsburská rodina musí být rakouská, což v podstatě je – až na Zuzku Stivínovou. My jsme potom chtěli, aby další významné role, jako je František, obsadili Češi, takže takhle se to nakonec poskládá a myslím, že to dopadlo dobře. Všichni jsou spokojení.

Tolik jazyků na jednom place. V kterém jazyce se natáčí?
Točí se takovým tím babylonským způsobem. Každý mluví svou rodnou řečí, aby byl herecký výkon pokud možno co nejpřirozenější, což považujeme za zásadní. A všechny ostatní problémy s tím spojené jsou bezvýznamné.

 

Autor: roh, zel
Video se připravuje ...