Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chtěli jí odstranit znaménko na tváři. Udělala z něj svou přednost

11. května 2017 | 06:00

Dívce se často posmívali za její mateřské znaménko. Mnoho lidí jí říkalo, že je ošklivá. Dnes je na své znaménko pyšná a nafotila několik profesionálních snímků, aby ukázala ostatním dívkám s podobným problémem, že i ony jsou jedinečné.

Brazilka Mariana Mendes (24) se narodila s nepřehlédnutelným mateřským znaménkem. Je přímo na její tváři, vede přes nos k jejímu pravému oku a obočí až přes pravou tvář. Kvůli vzhledu Mariana musela často čelit posměchu.

Když byla malá, její máma si začala brzy uvědomovat, že kvůli mateřskému znaménku může být středem posměchu. A měla pravdu. A proto když jí bylo pět let, podstoupila pár laserových zákroků, aby se znaménka nadobro zbavila. Léčba nebyla úspěšná. Mateřské znaménko se trochu zmenšilo, ale Mariana nepodstoupila dostatek sezení, aby úplně zmizelo.

“Jsem ráda, že jsem nepodstoupila víc sezení, protože čím víc bych jich měla, tím menší by dnes znaménko bylo,” říká dnes Mariana. “Jsem za to vděčná. Kdybych tehdy byla dost velká na to, abych chápala, co se děje, nikdy bych nechtěla, aby mi někdo znaménko odstranil.”

Kdo se směje naposled 

Přitom si na ni kvůli znaménku dodnes někteří ukazují prstem. “Jsou pořád lidé, kteří mi říkají, že je to ošklivé, ale mně to nevadí, je to jen jejich názor. Některým se znaménko nelíbí, ale jsou lidé, kteří ho mají rádi. Dokonce jsou i takoví, kteří ho nenávidí, ale i ti, kteří ho milují. Dostávám nejrůznější reakce. Mí kamarádi mi říkají, že už ho ani nevnímají, že je to prostě jen součást mého těla. A tak to vnímám i já.”

Dnes je Mariana na své mateřské znaménko pyšná. Chce pomoci jiným dívkám nebo chlapcům se se svou unikátností vypořádat, a to s hrdostí a sebevědomím. “Chci, aby se v mé přítomnosti především cítili všichni dobře, a to, že jsem se svým vzhledem spokojená, je důležité pro mě i pro lidi kolem mě.” 

Mateřské znaménko vzniká vysokou pigmentací kůže na určitém místě. Tímto postihem trpí každé novorozeně z 20 tisíc narozených dětí. “Nikdy se nebudu za znaménko stydět, cítím se dobře taková, jaká jsem,” dodává Mariana.

Autor: Rebeka Stoklasová