Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zuzana Stivínová hraje matku Marie Terezie a obědvá s hollywoodským režisérem!

Video se připravuje ...
VIDEO: Igor Hellebrandt/BPŽ
13. dubna 2017 | 06:00

Herečka Zuzana Stivínová (43) se vrátila s rodinou zpět do Čech a od té doby jde z role do role. Po skvělé Pustině se teď vrhá do nového velkého projektu, který natáčí v koprodukci České televize. Režie se ujal hollywoodský režisér Robert Dornhelm (69). Dvoudílná historická série Marie Terezie se natáčí v Řeporyjích. Zuzana hraje matku Marie Terezie.

Jaké to je vstoupit do takové velké historické role?
Moc se těším, protože Alžběta Kristina, matka Marie Terezie, je speciální osoba evropských dějin. Musím říci, že jsem se o nich musela znovu vše naučit, protože v paměti jsem toho moc nevylovila. Spoustu věcí z historie si nepamatujeme a je moc dobře, že se takové věci natáčí, protože nám připomenou významné osobnosti, včetně Karla VI., mého manžela.

Zmínila jste, že vztah mezi matkou a dcerou byl značně dramatický...
Přijde mi zásadní hlavně osobnost Marie Terezie, i proto se podle ní projekt jmenuje. Je to opravdu neskutečná postava dějin a určitě bude zajímavé sledovat ji jako dceru, ale také jako matku tolika dětí. Obě ty postavy budou zajímavé, já jsem tam vlastně jen jedna část.

Půjde o historický film, který se celý hraje v kostýmech. Budou šité na míru?
Začínáme po Velikonocích, takže příprava kostýmů je v plném proudu. Připravují se i paruky a bude jich obrovské množství. Mně připadá, že je to jako naschvál, pokaždé je při natáčení buď zima, nebo se paříte v parukách ve vedru.

Režisér projektu je poměrně velká hollywoodská hvězda, nejste nervózní z toho, natáčet pod takovým vedením?
Naopak, moc ráda spolupracuji s osobnostmi, které mají zkušenosti a jsou v pohodě a nemusí si nic dokazovat. Jde jim o téma, spolupráci a kreativitu. S Robertem Dornhelmem jsme byli na obědě, měli jsme první zkoušky, kde proběhlo takové první seznamování, a bylo to krásné.

Myslíte si, že vám sedm let strávených v New Yorku pomohlo se zahraničními projekty?
Primárně si to nemyslím, ale určitě se nám snáze komunikuje na place. Budeme mluvit asi čtyřmi jazyky. Nejde jen o to, naučit se text, ale musíte mluvit s režisérem. My spolu mluvíme anglicky a je jistě velká výhoda, že jsem byla pryč a nemám s angličtinou problém.

Podívejte se, jak to Zuzaně Stivínové slušelo na Českých lvech:

Video se připravuje ...
Video z Českých lvů, kde Zuzana divoce pusinkuje režiséra Tauše • VIDEO: Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Mohli jsme vás sledovat v seriálu Pustina, jdete z role do role... Čeká vás ještě něco zajímavého?
Mám to štěstí, že potkávám dobré tvůrce a zajímavé lidi, klidně si počkám, ale jsou to skvělá témata. Teď zkouším v divadle v MeetFactory zdramatizovanou verzi Irvina Welshe. O něm se hovoří zejména v souvislosti s filmem Trainspotting 2 natočeným podle jeho románu Porno. My jsme podle jeho dalšího románu Pohlavní životy dvojčat udělaly představení pro dvě holky, ve kterém hraju jen já a Pavla Beretová. Premiéra bude v dubnu. Takže já teď prožívám kombinaci intenzivního komorního divadla a velkých filmových projektů. Myslím, že je to úplně ideál, který může herečka zažívat.

Vy jste se krásně včlenila zpátky do české kultury. Co vaši dva puberťáci doma, taky to zvládají zpět v české škole?
Já jsem se ani nikdy nevyčlenila, takže necítím, že bych se musela znova vracet. Co se rodiny týče, tak myslím, že jsme se vesele integrovali.

 

Video se připravuje ...