Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlozvyky, kvůli kterým stárnete rychleji! Máte je taky?

  • ...
    30. dubna 2019 | 06:00

    Slušet nám to může v každém věku. Často chceme být krásné, ale odmítáme pro to cokoliv udělat. Bez dortíčků, vínka a cigaret se nám žije špatně. Jenže pak se nemůžeme divit. Co tedy škodí úplně nejvíc?

    Ačkoliv se to nemusí zdát, některé naše zlozvyky dávají našemu tělu a pokožce pěkně zabrat. Pokud si nepřejete, aby vaše pleť předčasně stárla, budete pro to muset něco udělat. Tohle jsou nejčastější zlozvyky, kvůli kterým naše pokožka trpí. Máte je taky?

  • Ponocujete

    Spánek má na to, jak vypadáte, zásadní vliv. Vidět je to až po čtyřicítce po proflámované noci, kdy vypadáte na šedesát i s nejkvalitnějším make-upem na obličeji. „Měly bychom usínat pravidelně ve stejný čas a dodržovat 7 až 9 hodin spánku. Odborníci doporučují usínat kolem desáté hodiny večer. Pleti nejméně škodí poloha vleže na zádech a také je velmi důležité spát v úplné tmě. Pak se tvoří hormon melatonin, který obnovuje mládí a redukuje nadbytečný tuk,“ říká Petra Řehořková, zakladatelka kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

    ...
    Autor: istock.com

  • Nemažete

    V létě si málokterá z nás dovolí vyjít ven bez krému s UV faktorem, ale zbytek roku to trochu flákáme. Jenže pak se divíme, proč máme tolik vrásek. „UV faktor je potřeba používat každý den, protože ultrafialové paprsky působí i v zimě, dešti, zkrátka kdykoliv. V zimě je dobré volit SPF 30, v létě SPF 50. Ochranný faktor není nutno aplikovat na kůži jedině v noci,“ tvrdí Miloš Kravciv. Nadměrné opalování se a  nepoužívání ochranných krémů vedou až k rozpadu kolagenových struktur, které se pak nedají obnovit.

    ...
    Autor: istock.com

  • Nečistíte

    „Alfou a omegou zdravé a dobře vypadající pleti jsou pravidelné čištění a následná hydratace,“ říká Petra Řehořková. Pleť se totiž pod nánosem líčidel, ale i smogu nebo prachu zvenčí dusí a chřadne kosmickou rychlostí.

    Video se připravuje ...
    V boji proti vráskám pomůže anti-age peeling! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Kouříte

    Všimla jste si někdy, jak mají dlouholeté kuřačky jakoby papírovou pleť? „Obzvlášť u žen je kouření viditelné. Ničí si kolagen a elastin, a navíc si vytvářejí nevzhledné vrásky kolem úst. Mimochodem – i vědecké studie jednoznačně prokázaly, že u dvojčat, z nichž jen jedno bylo kouřící, se velmi lišila kvalita pleti. Už na první pohled bylo zřetelné, že pleť kuřáků stárne rychleji,“ lobbuje za nekouření Petra Řehořková.

    ...
    Autor: istock.com

  • Nepijete vodu

    Všimněte si, že modelky se bez lahve s vodou nehnou ani na krok. Je jim totiž jasné, že pleť potřebuje zavlažovat zvenčí i zevnitř. Udělejte si na obyčejnou vodu návyk, je to jen otázka času. Dermatoložka tvrdí, že pokud nepijete dost vody, přírodních ovocných šťáv a čajů, ztratí vaše kůže časem pružnost i zdravou barvu a objeví se vyrážka, pupínky nebo šupinky.

    ...
    Autor: istock.com

  • Hubnete a přibíráte

    Váhové výkyvy a rychlé zhubnutí jsou pro pleť problém. V mládí se ještě jakžtakž stáhne sama, ale po čtyřicítce zůstane na obličeji viset, a vy tak budete mít tělo dvacítky, ale pleť šedesátnice. „Pokud povolí kontury a nadělají se hlubší vrásky, dá se problém většinou řešit už jen pomocí plastické nebo estetické chirurgie. Pomoct můžou i přístroje na bázi radiofrekvence či laseru nebo výplně obličeje vlastním tukem, výplňovými materiály na bázi kyseliny hyaluronové či kolagenu, případně i vlastní obohacenou plazmou,“ vyjmenovává radikální záchranné kroky doktor Kravciv.

    ...
    Autor: istock.com

  • Milujete sladké

    Jako problém vidí jídelníček s vysokým obsahem cukru i dermatologové. Molekuly cukru se totiž připojí ke kolagenu a způsobí, že pleť ztratí svou pevnost. Stačí jí pak málo k tomu, aby ji znatelně poškodily sluneční paprsky, ale i stres a nečistoty ze vzduchu.

    Na sladké zapomeňte.
    Autor: Shutterstock.com

  • Moc popíjíte

    Sem tam pivo nebo víno vaši kůži nezlikvidují, ale pití ve větším množství, tvrdý alkohol nebo sladké koktejly, to už je zabijácké. Roztáhnou se vám cévy, které časem popraskají, dehydratuje se a začne vysychat kůže a přijdete o vitamin A, bez něhož se netvoří dost kolagenu, takže pleť ztratí pružnost. Pokud chcete vypadat dlouho mladě, určitě vypusťte ze svého programu časté pití alkoholu.

    ...
    Autor: istock.com

  • Nehýbete se

    Koho by napadlo, že sport a pravidelný pohyb nějak souvisí se stárnutím? Přesto to tak je. „Vhodné je pravidelně sportovat, protože pak jsou buňky lépe zásobeny živinami a zvyšuje se činnost lymfatického systému, který také zodpovídá za zdravě vypadající pokožku,“ snaží se nás namotivovat ke sportu Petra Řehořková. Když už se vám nechce běhat, jezdit na lyžích ani posilovat, přidejte alespoň dvacet minut svižné chůze na čerstvém vzduchu.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • Jste ve stresu

    Jedna americká studie tvrdí, že obzvlášť vystresovaní lidé vypadají až o deset let starší. Není to jen tím, že se v napětí víc mračíme, zatínáme čelist nebo máme smutný pohled, ale stres působí i na buněčné úrovni. Když jsme pod tlakem, tělo odvádí krev z periferních orgánů, jako je kůže, aby mohlo dodávat energii svalům. Pokožka pak snadno červená, ztratí svůj jas a vytvoří se kruhy pod očima.

    Podívejte se na pár tipů, jak se zbavit stresu:

    Video se připravuje ...
    Pár tipů, jak se zbavit stresu • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

     

Autor: Majka Dvořáková
Klíčová slova:  trendy, krása, vrásky, stárnutí pleti, VIDEO
Diskuse ke článku
.