Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak dnes vypadají hvězdy milovaných pohádek? Stárnou s grácií princezen!

/
  • Role Krasomily katapultovala Alenu Vránovou (84) do hvězdných výšin.
    7. prosince 2018 ● 06:00

    Pohádky prostě k vánočním svátkům patří stejně jako cukroví, jmelí a ozdobený stromeček. Každý rok se těšíme nejen na ty nové, ale především na ty klasické, které sledují celé generace. Bez Princezny se zlatou hvězdou, Popelky nebo Pyšné princezny by to zkrátka nebyly ty pravé Vánoce. I když jsou ale Krasomila, Lada i Popelka na obrazovkách stále stejně mladé a krásné, i ony stárnou. Podívejte se, jak jejich představitelky vypadají dnes.

  • 1.

    Princezna Angelína z pohádky S čerty nejsou žerty

    Protivnou princeznu Angelínu si v pohádce S čerty nejsou žerty zahrála Dana Bartůňková (59).
    Autor: reprofoto ČT, reprofoto TV Blesk

    Pohádka S čerty nejsou žerty z roku 1984 už také patří mezi ty kultovní. Diváci ji dokonce v anketě zvolili jako druhou nejoblíbenější vánoční pohádku hned po Třech oříšcích po Popelku. Natočena byla na motivy pohádky Boženy Němcové Čertův švagr.

     

    Krásnou, ale zlou, protivnou a hašteřivou princeznu Angelínu, která nad „chudým“ ženichem Petrem (Vladimír Dlouhý) ve špinavém a roztrhaném kabátu ohrnovala nos, si v ní zahrála Dana Bartůňková (61). A divákům se vryla do paměti. S věkem jí sice samozřejmě přibyla nějaká ta kila, ale to nic nemění na tom, že jí to pořád sluší. „Netrpím tím, ráda papám. Krasavice už samozřejmě nejsem. Záleží na každém, jak se s tím vypořádá. Nezasekla jsem se na princezně...,“ svěřila se v rozhovoru pro Blesk Magazín.

  • 2.

    Princezna Krasomila z pohádky Pyšná princezna

    Role Krasomily katapultovala Alenu Vránovou (84) do hvězdných výšin.
    Autor: archiv ČT, archiv

    Nezapomenutelná je princezna Krasomila z pohádky Pyšná princezna, kterou v roce 1952 natočil režisér Bořivoj Zeman. Ztvárnila ji Alena Vránová (86), která se o pětačtyřicet let později, v roce 1997, na filmovém festivalu v Karlových Varech dokonce stala vítězkou ankety o nejoblíbenější filmovou princeznu.

     

    V době natáčení jí bylo krásných dvacet let a studovala DAMU. Role ji vystřelila do hvězdných výšin. A přinesla jí toho ještě víc. Do prince Miroslava, kterého ztvárnil Vladimír Ráž (†77), se totiž zamilovala nejen na plátně, ale i ve skutečnosti. A on její city opětoval. Přestože byli oba v té době ve svazku manželském s někým jiným, nakonec se vzali. Jejich manželství ale nevydrželo. Když bylo dceři osmnáct let, rozvedli se.

  • 3.

    Princezna Helena z pohádky Šíleně smutná princezna

    Šíleně smutnou princeznu si v hudební pohádce zahrála zpěvačka Helena Vondráčková (69).
    Autor: archiv ČT, archiv

    Další z řady pohádek, které už tradičně k vánočním svátkům patří, je krásná hudební pohádka Šíleně smutná princezna z roku 1968. Zahrála si v ní zpěvačka Helena Vondráčková (71). Ta se nikdy netajila s tím, že postavu pohádkové princezny tehdy přijala s radostí, byla to její vysněná role.

     

    „Šíleně smutná princezna patří mezi mé nejoblíbenější pohádky. Bořivoj Zeman to udělal nádherně, hudba Jana Hamra mladšího, kterému v té době bylo osmnáct, byla nadčasová. Je fascinující, že oslovuje stále nové a nové generace, a zřejmě se stane už nesmrtelnou. Bylo to zrovna období mého prvního angažmá v divadle Rokoko,“ vzpomíná Helena Vondráčková.

  • 4.

    Princezna Zlatovláska ze stejnojmenné pohádky

    Nezapomenutelná je něžná tvářička a nádherné kadeře princezny Zlatovlásky, kterou ztvárnila Jorga Kotrbová (69).
    Autor: archiv ČT, archiv

    Nezapomenutelná je i další hudební pohádka z roku 1973. Půvabnou, i když trochu naivní a povrchní Zlatovlásku ztvárnila herečka Jorga Kotrbová (71). Nebyla to ale její poslední role princezny. Už o čtyři roky později si zahrála nemluvnou princeznu v pohádce Honza málem králem.

     

    Možná vás ale překvapí, že přestože má herečka nádherný hlas, což stále dokazuje jako vynikající dabérka, na zpívání si netroufla. Všichni herci tak zpívali své písně sami, jen ji zastoupila Jitka Molavcová.

  • 5.

    Princezna Eufrozína z pohádky Z pekla štěstí

    Majetnickou a vypočítavou princeznu Eufrozínu ztvárnila v pohádce Z pekla štěstí Sabina Laurinová (44).
    Autor: archiv TV NOVA, archiv Blesku

    Naopak představitelka vychytralé princezny Eufrozíny, která dokázala okouzlit a podmanit si samotného vládce pekel, se za těch sedmnáct let příliš nezměnila. V pohádce Z pekla štěstí z roku 1999 si ji zahrála Sabina Laurinová (46).

     

    Na natáčení vzpomíná ráda. A to i když jí během něj osud do cesty postavil nejednu překážku. „Kde jsem mohla, tam jsem si ublížila. Při útěku ze zámku jsem si propíchla nohu kopím a musela jít na tetanovku. Ve studeném sklepě jsem nastydla a při vehementním držení svíce si skřípla nerv v zádech. A když mě topili v řece čerti, prokousla jsem si strachy pusu. Měla jsem z pekla štěstí, že jsem to natáčení přežila,“ říká herečka.

  • 6.

    Princezna Lada z pohádky Princezna se zlatou hvězdou

    Rusovlasá Lada v šedivém myším kožíšku okouzlila děti i dospělé. Bylo jí tenkrát 24 let.
    Autor: archiv ČT, archiv

    V šedivém myším kožíšku okouzlila děti i dospělé herečka Marie Kyselková (83) jako rusovlasá princezna Lada v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. K hlavní roli tehdy čtyřiadvacetileté krásce dopomohla souhra náhod. Konkurz totiž vyhrál někdo jiný. Protože ale vítězná představitelka onemocněla, dal režisér Frič nakonec na radu své manželky a obsadil Kyselkovou.

     

    „Byla to moje třetí a také poslední filmová role. Na natáčení a hlavně na všechny skvělé herecké hvězdy – jako na pana Neumanna, Pepu Zímu nebo mladičkého Pepika Vinkláře – vzpomínám s láskou,“ říká Marie Kyselková, která pak před kariérou herečky dala přednost výchově syna a péči o prvního manžela Petra Haničince (†77).

  • 7.

    Eliška z pohádky Princezna ze mlejna

    V pouhých šestnácti letech si srdce diváků získala herečka Andrea Černá (40) coby Eliška v pohádce Princezna ze mlejna.
    Autor: archiv TV NOVA, DANIEL BERAN / MAFRA / Profimedia

    Oblíbenou vánoční klasikou je už i pohádka Princezna ze mlejna, kterou v roce 1994 natočil režisér Troška. „Princeznu“ si v ní zahrála Andrea Černá (41). Ta si v roli Elišky jako šestnáctiletá získala srdce malých i velkých diváků. Troška, který má na talenty „čich“, si ji našel na konzervatoři, kde byla v prvním ročníku, a neváhal jí svěřit hlavní roli.

     

    Nedávno ale Černá přiznala, že natáčení romantické pohádky v jižních Čechách zdaleka nebylo tak idylické, jak to vypadá. Byla to pro ni prý docela drsná zkušenost. „V šest ráno jsem už musela být v maskérně. Navíc jsem bosa běhala po lukách a po lese. Od jehličí jsem měla úplně rozpíchaná chodidla. Lepila jsem si na ně náplasti, abych tu bolest aspoň trochu zmírnila, ale moc to nepomáhalo,“ prozradila.

  • 8.

    Popelka z pohádky Tři oříšky pro Popelku

    Zapomenout nesmíme ani na oblíbenou Popelku, kterou skvěle ztvárnila Libuška Šafránková (63).
    Autor: archiv ČT, archiv

    A zapomenout nesmíme ani na zřejmě nejoblíbenější Popelku, kterou skvěle ztvárnila Libuška Šafránková (65). I ta se k roli umouněné a nepřející macechou terorizované Popelky dostala vlastně náhodou. V česko-německé pohádce Tři oříšky pro Popelku z roku 1973, která se měla původně natáčet v létě, totiž měla hlavní roli hrát tehdy těhotná herečka Jana Preissová. Protože se ale natáčení přesunulo na dřívější termín, musel režisér Václav Vorlíček najít jinou herečku.

     

    To, že natáčení v zimě nebyl rozhodně žádný med, prozradila Šafránková v knize Tři oříšky pro Popelku. Například při natáčení závěrečné scény totiž vanul ostrý vítr a teploměr ukazoval minus jedenadvacet stupňů. Ona však na sobě měla jen lehké šatičky.

  • 9.

    Princezna Lada z pohádky Láďo, ty jsi princezna

    Julie Jurištová hrála princeznu Ladu v Láďo, ty jsi princezna nebo princeznu Adrianu v devátém srdci
    Autor: archiv
    Pohádka Láďo, ty jsi princezna nás také provázela v dětství, a to nejen o Vánocích. Princeznu, která se rozhodla vydat se do světa převlečená za kluka, hrála herečka Julie Jurištová (63). V této pohádce hrála po boku Jana Hrušínského. Zahrála si ovšem ještě další princeznu, a to v mnohem ponurejší pohádce Deváté srdce s Jurajem Kukurou.

  • 10.

    Princezna Jasněnka z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci


    Michaela Kuklová si zahrála princeznu Jasněnku i v pohádce Z pekla štěstí
    Autor: archiv
    Z této pohádky si děti pamatují nejen princeznu, ale také čarodějnice, které ji unesly do svého hradu. Jasněnku hrála Michaela Kuklová (50), natáčelo se v roce 1987, takže jí v té době bylo pouhých devatenáct let. Během let si zahrála ještě v několika pohádkách, mimo jiné v Troškově Z pekla štěstí.

  • 11.

    Růženka z Jak se budí princezny


    Marie Horáková Miková hrála v pohádce Jak se budí princezny Růženku
    Autor: archiv
    Marie Horáková Míková (58) hrála něžnou krásku, o jejíž srdce soupeřil Jan Hrušínský v roli mladšího bratra rozmazleného prince v podání Jana Krause. Vtipná pohádka byla a stále je velice populární, je to klasika s vtipnými prvky, které do děje přináší Vladimír Menšík jako princův sluha. Pohádka měla premiéru v roce 1978 a také Marii v té době bylo devatenáct let.

  • 12.

    Princezna Pavlínka z Nesmrtelné tety


    Barbora Bobulová byla princezna Pavlínka v Nesmrtelné tetě
    Autor: archiv
    Barbora Bobulová (44) je další princeznou z pohádky, která se stejně jako její hlavní zlá teta stala nesmrtelnou. Každý se v pohádce chce dívat na krásné princezny, ale také princ nebo ten, do koho se dívka zamiluje, musí být k světu. To rozhodně splňoval mladičký Filip Blažek s kšticí kudrlin. Možná je to jen náhoda, ale Barboře bylo v roce 1993, když pohádka vstoupila do kin, také devatenáct let.

  • 13.

    Princezna Adélka z pohádky S čerty nejsou žerty

    Monika Stará hrála Adélku ve filmu S čerty nejsou žerty
    Autor: archiív
    Monika Stará (52) byla neherečka a v době natáčení jí bylo šestnáct let. Celou dobu ji na place hlídal její tatínek. Ondra Vetchý a Vladimír Dlouhý měli prý na mladou květinku zálusk, ale nebylo to tak jednoduché. Pohádka uzřela světlo světa v roce 1984, od té doby se vyšvihla mezi nejpopulárnější vůbec. Hlášky z filmu jsou nesmrtelné.

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy