Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Scénografka První republiky: Jaké budou kostýmy pro další díly seriálu?

Video se připravuje ...
Michaela Horáčková Hořejší hovoří o své sbírce kostýmů z první republiky
VIDEO: Ladislav Novák
24. února 2016 | 08:00

Práce snů je pro scénografku Michaelu Horáčkovou Hořejší taková, při které potká inspirativní lidi a která ji zcela pohltí. K takovým určitě patří i tvorba kostýmů pro seriál První republika. Práce jí nejen přináší radost, ale stala se pro ni i novým koníčkem. Začala totiž kostýmy z tohoto období sbírat.

Už během shánění kostýmů pro seriál se scénografka Michaela Horáčková Hořejší dostala k nesmírně zajímavým kouskům oblečení. Postupem času ji napadlo, že by je mohla sbírat. "Sbírka se vlastně rozjela až během realizace seriálu. Začali nám totiž psát diváci a nabízet své kousky," vypráví Michaela.

"Projela jsem křížem krážem celou republiku a podařilo se mi sehnat opravdu zajímavé věci. Jsem moc ráda, že to mohu dělat a že na to mám místo. Chápu, že lidé se nedokážou zbavit kousků po svých předcích tak, že je prostě vyhodí. A určitě se jim hodí i nějaké peníze. Navíc mají radost, že ten jejich kousek rodinné historie ještě někde žije."

Objeví se tyto kostýmy také v seriálu? I na to odpoví scénografka v následujícím videu.

Video se připravuje ...
Michaela Horáčková Hořejší hovoří o své sbírce kostýmů z první republiky • VIDEO: Ladislav Novák

Seriál České televize mapuje atmosféru první republiky od roku 1918 do roku 1945. Vysílal se poprvé v roce 2014 s velikým úspěchem. Kvůli finančním problémům se pak tvůrci na dlouhou dobu odmlčeli. Už brzy se ale diváci dočkají nových osudů rodiny Valentových. Děj druhé série se bude točit kolem mladšího bratra Valenty v podání Jána Koleníka.

Video se připravuje ...
První republika • VIDEO: youtube

Video se připravuje ...