Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak si vybrat sluneční brýle? Do města postačí i ty levné

Při výběru slunečních brýlí si zkontrolujte, zda prošly všemi schvalovacími testy. Pak jsou označeny symbolem CE.
28. července 2015 | 06:00

Ženy mají sklon k tomu, vybírat si věci podle toho, jak se jim líbí. Často pak hořce litují, protože jim u krásného kousku chybí funkčnost. Pokud jde o sluneční brýle, tam vzhled a to, jak vám sedí, klidně můžou být na prvním místě.  

Když narazíte na kousek, který je podle vašeho gusta, máte první krok za sebou. Dalším by mělo být zjistit, zda mají brýle CE značku. Bývá vyobrazena na spodní části nožiček. "Dejte si ale pozor, abyste si ji nespletli s podobnou značkou, která ale znamená China export," varuje optometrista Petr Vykypěl.

Hledejte CE značku

Pokud naleznete skutečnou značku CE, máte jistotu, že brýle prošly kontrolou, a tak budou skutečně splňovat to, co od nich očekáváte. Tedy zajistí, aby oči byly ve stínu, a také chrání oči před UV zářením. Důležitým kritériem je i to, kde se chystáme brýle nosit. Jestli pouze ve městě, postačí nám levnější, pokud se chystáme na dovolenou do rovníkové Afriky nebo vysoko do hor, bude lepší si připlatit a koupit si dražší. Problém není ani tak v UV filtrech, ale hlavně v tom, jak dobře se vám bude dívat.

Video se připravuje ...
Podle čeho si vybrat kvalitní sluneční brýle? • VIDEO: Adam Balažovič

Levné mohou zkreslovat realitu

Podle optometristy je lepší poradit se o výběru brýlí s odborníkem než kupovat ty nejlevnější v obchodě. Například pro cyklistiku potřebujete jiné brýle než ty, které si vezmete jen k moři. V extrémních podmínkách – zejména ve vysokých horách –  potřebujete lepší filtry, které vás opravdu ochrání i při silném slunečním záření.

Video se připravuje ...