Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 pokojových květin, které přežijí všechno. I vaši péči

25. dubna 2022 | 06:00

Patříte mezi lidi, kterým doma uhyne snad i kaktus? Bydlíte v panelákovém bytě se suchým vzduchem, nebo naopak v tmavé staré zástavbě? Nebe prostě jen zapomínáte své pokojové rostliny zalévat, jste pracovně vytížení nebo často cestujete? Pak je tenhle článek určen právě pro vás! Poradíme vám, jaké květiny si pořídí, aby byl váš domov útulnější.

 

Netík

Pokud nemáte doma příliš světla, ale přesto si byt chcete ozdobit nějakou tou květinou, je netík skvělou volbou. Patří totiž mezi nejkrásnější kapradiny. A ty, jak jistě víte, přežívají i na tmavších místech. Jediné, co tahle rostlina s drobnými, zářivě zelenými lístečky vyžaduje, je odstraňování uschlých listů a občasné rosení, protože má ráda vyšší vzdušnou vlhkost. Pokud tedy hledáte vhodnou květinu do vaší koupelny, právě jste ji našli.

Aloe vera

Tahle atraktivní, sukulentní rostlina je další z nenáročných pokojových rostlin, jejichž pěstování je velmi jednoduché. Pěstování aloe vera nevyžaduje žádné zvláštní úsilí. Tato pouštní rostlinka je zvyklá na sucho, vydrží tak i několik dní bez zalévání a jiné údržby. A navíc ji můžete využít jako "domácí lékárničku". Šťáva z listů se totiž používá na hojení drobných poranění a spálenin. Aloe ale vyžaduje dostatečné množství přímých slunečních paprsků, proto jí dopřejte plné slunce. Nejlépe je ji umístit na okno směřující na jih. Půda je vhodná písčitá, dobře propustná. Zalévejte ji přiměřeně, rostlina nesnáší dlouhodobé přemokření.

Lopatkovec

Snad vůbec nejméně náročnou rostlinou do bytu je právě lopatkovec. Miluje teplo, ale v létě mu dopřejte polostín. Přímé sluneční záření listy poškozuje. V zimě mu naopak prospěje dostatek světla. Nepotřebuje příliš častou zálivkou, ale nikdy nedopusťte, aby substrát úplně vyschl. Lopatkovci vyhovuje vysoká vzdušná vlhkost, proto můžete listy rosit. Nikdy ale nestříkejte na květy, začaly by hnít. Aby ale byla rostlina stále v dobré kondici, je nutné, jakmile začne odkvétat, květenství odstranit. Pokud dodržíte tuhle jedinou podmínku, můžete se těšit z krásné kvetoucí rostliny po celý rok.

Tlustice

Stejně jako aloe, patří i tlustice mezi sukulenty, a tak vydrží dlouhé období bez vody. Má ale ráda světlo, nejvíc jí proto vyhovuje místo u okna orientovaného k východu či k jihu, nikdy by neměla být umístěna ve stálém stínu. Zalévejte ji jen jednou měsíčně, v zimě ještě měně. Skvělým poznávacím znamením, že potřebuje vodu, jsou jakoby svraštělé listy. Pozor, příliš mnoho vláhy by tuhle dekorativní rostlinu zahubilo.

Dracéna

Důstojnou pokojovou rostlinou, která je exotická a nenáročná zároveň, je dracéna. Ta je běžně dostupná v mnoha druzích a barevných variacích. Jde o okrasnou rostlinu s různě vysokými kmínky a bujnou kšticí leskle zelených vzpřímených i převislých listů. Některé druhy mají ještě červenohnědý okraj, jiné jsou třeba bíle pruhované. Dracéna je ideální pokojovkou. Vyhovuje jí takřka jakékoliv umístění, neměla by ale být na přímém slunci. Je nenáročná na vodu i na vlhkost vzduchu, snese pravidelnou i nárazovou zálivkou. Spolehlivě a rychle zničit ji dokáže příliš mokrá zemina. Rostlina by také nikdy neměla stát v průvanu, který jí hodně škodí a hlavně urychluje žloutnutí a opadávání spodních listů.

Juka

K pokojovým rostlinám, které se nejsnadněji pěstují, patří i juka. Její špičaté listy snášejí plné slunce, ale i na tmavším stanovišti zůstávají dlouho pěkné. V místnosti se může pěstovat jako kbelíková rostlina, v létě na čerstvém vzduchu rychleji roste. V zimě jí je nejlépe v chladné místnosti, kde může teplota klesnout až na 5 °C. V létě ji zalévejte mírně a v zimě jen málo. Juka totiž nesnáší přelití, zahnívaly by kořeny a objevila by se hniloba i na stonku.

Tchynin jazyk (tenura)

Tuhle rostlinu, pocházející z Jižní Afriky, milovaly už naše babičky a prababičky. A velké oblibě se těší i dnes, což jistě souvisí s její pověstnou houževnatostí. Od téhle vlastnosti je asi také odvozené lidové pojmenování tchynin jazyk. Tenura je velmi dekorativní, její ozdobné listy často mají světlé skvrny nebo příčné pásky, často žlutě lemované. Každý druh vypadá jinak a je jinak velký, takže nabízí široké uplatnění. Má ráda slunná až polostinná stanoviště. Rostlina poroste i na tmavém místě, ale kresby na listech nebudou tak výrazné. Zálivku potřebuje od jara do podzimu jen mírnou. Mezi jednotlivými zálivkami má substrát slabě vyschnout. V zimě ji pak zalévejte jen jednou až dvakrát do měsíce.

Zamiokulkas

Další sukulentní rostlinu, která pochází z afrického kontinentu, určitě ocení pěstitelé začátečníci. Překrásná a nesmírně atraktivní kytka se šťavnatě zelenými složenými listy kupodivu nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Umí se totiž skvěle vyrovnat jak s přelitím, tak s vysušením zeminy. Nejraději má teplé a hodně světlé místo, ale ne přímé slunce. Zamiokulkas zalévejte pravidelně jednou za týden, častěji však ne. Na zimu je nutné zálivku omezit. Při přiměřené péči se můžete dočkat i nenápadných zelených květů.  

Fíkus benjamin

Drobnolistý fíkus, který má spoustu forem od celozelených až po různobarevné, se skvěle hodí do panelákových bytů, které jsou teplé a světlé. Pozor ale na přímé slunce, to mu lehce dokáže popálit listy. Benjamin snese suchý vzduch a občasné zalévání. Vodu mu dopřejte jen tehdy, když je hlína v květináči suchá. Jeho další hlavní předností je schopnost odstraňovat nečistoty ze vzduchu.

Zelenec

Rostlinu s dlouhými špičatými listy a bílým pruhem uprostřed určitě všichni znáte, ještě nedávno zdobila každou školní třídu i kancelář, v poslední době už tak často vidět není. Zelenec je ale velmi užitečným společník, umí dokonale vyčistit vzduch od nejrůznějších škodlivých látek a mikroorganismů, odbourává oxid uhličitý. Postavit ho můžete kamkoliv, do stínu i na slunce, v létě ocení i pobyt venku. Je tolerantní vůči kolísání teplot. Zalévejte ho spíš víc, ale dávejte pozor na přemokření. Minimálně jednou za dva roky mu dopřejte větší květináč.

Nenáročné pokojové rostliny si prohlédněte ve fotogalerii.

 

 

Video se připravuje ...