Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dietní triky z celého světa: Proč jsou hubení Japonci, Švédové a Francouzi

Zhubněte díky dietním trikům z celého světa.
8. listopadu 2013 | 07:00

Proč jsou Japonci hubení, Španělé mají dobrou náladu a Švédové nejsou ve stresu? Jejich tajemství je ve stravě a tricích, které po jídle dělají.

Francie

Proč jsou Francouzi zdraví a štíhlí? Nepovažují totiž jídlo jen za přísun energie, ale za smyslnou symfonii pro chuťové buňky, mysl i duši.  Dokáží si každý pokrm v klidu a pomalu vychutnat, jedí menší sousta, která důkladně žvýkají a tím podporují zdravé trávení.

Francouzské triky: Francouzi berou přípravu jídla jako čas, který tráví s přáteli a rodinou. Jejich vaření, stejně jako následná konzumace, trvají celé hodiny. Žádné hltání, které v těle produkuje stresový hormon, díky kterému se tloustne, ale naopak důkladné a pomalé vychutnání všech chutí. Díky tomu, že nikam nespěchají, jejich tělo lépe tráví a zpracovává potraviny, což vede ke štíhlejší postavě a také lepší náladě.

Japonská strava
Autor: Shutterstock.com
Japonsko

Zdravé stravovací návyky Japonců mají na svědomí to, že v této zemi jsou jen 4% obézních lidí, což je nejméně na světě.

Japonské triky: Japonci vyznávají pravidlo hara Hachi bunme, což znamená, že se najedí jen z 80%, tedy tak, aby nikdy nebyli přejedeni. Jde to snadno, když pokrmy pojídají hůlkami, za prvé trvá déle než příborem a za druhé tak nabírají menší sousta. Tradiční japonská strava se navíc skládá hlavně z rýže, zeleniny, tofu a také ryb, které se připravují jen velice krátce, takže neztratí nic z vitamínů, bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

Italské jídlo
Autor: Shutterstock.com
Itálie

Středomořská strava je sama o sobě velice zdravá, plná ovoce, zeleniny, rýže a také ryb a olivového oleje.

Italské triky: Nejen zdravá strava stojí za italským zdravím a štíhlou postavou. Jejich tajemství je v rituálu la passeggiata, tedy procházce, kterou si dopřejí po každém jídle a která je důležitá pro nastartování metabolismu a procesu trávení.

Odpolední odpočinek
Autor: Shutterstock.com
Španělsko

I španělská strava je bohatá na čerstvou zeleninu, ovoce, luštěniny a také ryby nebo drůbeží maso. Pokrmy jsou připravovány tak, aby v sobě ponechaly co nejvíce vitamínů a minerálů, které by se mohly dlouhým vaření odpařit.

Španělské triky: Jídlo tu mají skvělé, ale ještě skvělejší je jejich siesta, kterou si dopřávají po jídle. 20 minut spánku, nebo alespoň polehávání, dodá tělu dostatek času, aby mohlo nastartovat proces spalování.

Mléko je zdrojem vápníku
Autor: profimedia.cz
Švédsko

Švédové jsou největšími konzumenty nízkotučných mléčných výrobků na světě, podle průzkumů si každý dá asi 340 litrů mléka za rok. A právě to je důvod, proč nejsou tlustí.

Švédské triky: Jedním z důležitých aspektů švédské stravy je mléko, dostatečné množství vápníku může podle vědců za to, že se v těle neukládají tuky. Stejně tak je jejich výhoda v oblíbeném švédském bufetu, který právě tato země zavedla a díky kterému si může každý zvolit to, co mu nejvíce chutná a nevytváří si v těle zbytečný stres tím, že by měli jíst něco, co nemají rádi.