Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Superpotraviny: Předchází rakovině a spalují kalorie!

Udělejte si zdravý "supersalát"!
9. prosince 2012 | 07:00

Jak často si dopřáváte listový salát, houby nebo třeba fazole? Že moc ne? Až si přečtete, co dokáží s lidským zdravím, nebudete už jíst nic jiného...

Patří totiž mezi tzv. "superpotraviny" - jídla, která umí přirozeně posílit imunitu a dokonce předcházet různým typům rakoviny. A ještě k tomu nám pomáhají udržet si linii... 

Co všechno bychom měli zařadit do svého jídelníčku?

Listová zelenina

Zelené "listí" patří ke zdravé dietě: kilo obsahuje jen nějakých 200 kalorií. Listová zelenina - od polníčku po hlávkový salát - je navíc bohatá na látky, které brání ucpávání cév, zhoršování zraku i vzniku nádorových onemocnění.

Luštěniny 
...
Autor: profimedia.cz

Různé druhy fazolí, čočky a dalších luštěnin jsou v "západním" jídelníčku zastoupeny poměrně málo. Přitom prospívají trávení, stabilizují hladinu cukru v krvi a zmenšují pocit hladu.

Zejména fazole jsou pak nabité vlákninou a škrobem. Tyto "zdravé" karbohydráty prokazatelně snižují riziko rakoviny tlustého střeva - při pravidelném užívání až na polovinu. Nedávná studie ukázala, že umí předcházet i prsním nádorům.

Cibule 

A také šalotka, česnek, pórek nebo pažitka: jsou lahodné a zároveň neuvěřitelně zdravé. Díky antioxidantům prospívají imunitnímu systému i krevnímu oběhu, díky nízkému obsahu kalorií jsou skvělé pro udržení štíhlé figury. 

Zdravé sloučeniny síry (to jsou ty, které nás rozpláčou při krájení cibule) zase dokáží zabránit růstu nádorů a ničit rakovinné buňky. Pomáhají nejen při léčbě, ale i při prevenci, a to hlavně co se týče trávicího ústrojí.

Houby

Jestli se výhýbáte žampionům, hříbkům nebo třeba japonské houbě šiitake, připravujete se o látky, které brání vzniku nádoru, ale i srážení krve a ukládání tuku. Houby obecně prospívají také imunitě.

"Ale houby!"

Nedávná čínská studie ukázala, že houby jsou skvělou prevencí rakoviny prsu. Ženám, které jedly alespoň 10 gramů čerstvých hub denně, se snížilo riziko onemocnění až o 64%!

Lesní plody

Borůvky, ostružiny, maliny, ale taky jahody a granátové jablko jsou přímo elixírem zdraví. Kromě toho, že prospívají mozku, je prokázaná i jejich schopnost předcházet cukrovce a chránit DNA proti hrozbě rakoviny.

Autor: mab