Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šokující příběh: Jsem těhotná! A tělo mého partnera také!

"Lidé věnují jeho "těhotenskému" břichu větší pozornost, než tomu mému," prozrazuje Amanda, které partnerovi "těhotenské" symptomy zpočátku brala jen jako nějaké nesmyslné výmysly.
4. září 2012 | 13:37

Ranní nevolnosti, chutě, přibývání na váze, návaly horka... Problémy, které trápí většinu těhotných žen. A ač to zní neuvěřitelně, i celou pětinu jejich partnerů. Své o tom ví i mladý britský pár.

Pětadvacetiletý Mike Dowdall z Manchasteru se už pár měsíců necítí dobře. Je mu zle od žaludku, zvrací, bolí ho hlava, je podrážděný. A navíc se mu zvětšuje břicho. Naštěstí nejde o závažnou nemoc. Tím vším si "musí" projít jen proto, že jeho přítelkyně Amanda Bennett (25) je těhotná. Neuvěřitelný příběh téhle dvojice přinesl server thesun.co.uk.

I Mika, stejně jako celou pětinu budoucích otců, postihl takzvaný Couvade syndrom. Stav, kdy organizmus muže začne kopírovat problémy těhotné partnerky a prožívat všechny těhotenské příznaky. Psychické i fyzické.

První příznaky tohoto syndromu se objevují krátce poté, co partnerka zjistí, že je těhotná. Obtíže pak narůstají spolu s postupujícím těhotenstvím ženy a trvají až do porodu. Ani moderní medicína nezná lék.

"Nemoc" nebo jen výmysl?

"Lidé věnují jeho "těhotenskému" břichu větší pozornost, než tomu mému," prozrazuje Amanda, které partnerovi "těhotenské" symptomy zpočátku brala jen jako nějaké výmysly.

Když si skoro pořád stěžoval na nevolnosti, odsekla mu podrážděná nastávající matka, ať to už nepřehání. "Osm týdnů se budil brzy ráno a stěžoval si, že se cítí špatně. Myslela jsem, že si z mého stavu jen dělá legraci," vzpomíná.

Když ale začal každé ráno běhat na toaletu zvracet, pochopila i ona, že něco není v pořádku. Lékař diagnostikoval extrémní formu Couvade syndromu. Ten se u mužů obvykle projeví v případě, že jsou si s těhotnou partnerkou opravdu velmi blízcí.

Jediný lék? Porod!

"Nejhorší je ten pocit absolutního vyčerpání. Ale ani bolesti hlavy, pálení žáhy a obrovské břicho nejsou nijak příjemné," stěžuje si Mike, který už přibral 13 kilogramů. V minulosti přitom navštěvoval čtyřikrát týdně posilovnu a udržoval své štíhlé vypracované tělo v kondici.

"To zadržování vody v oblasti břicha pro mě bylo skutečným šokem. Navíc jsem si už několikrát musel vzít volno v práci, chodím brzy spát a musel jsem nakoupit větší oblečení. Je to šílené!", říká Mike a dodává: "Skutečně teď respektuji vše, čím si těhotné ženy musí procházet."

Přesto je na své "těhotenství" skutečně hrdý. "Když jsem se o tomhle syndromu dozvěděl víc, začalo mi to dávat smysl. Mé tělo chtělo zkrátka vědět, co Amanda prožívá. Navíc ještě nikdy jsem se necítil tak silný," tvrdí budoucí otec.

Už se však nemůže dočkat, až Amanda přivede na svět jejich syna. Termín porodu, který je jediným "lékem" na Couvade syndrom, je 23. října.