Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víte, co ukrývají vaše kalhotky?

26. července 2012 | 18:41

Nemějte strach, nebudeme probírat anatomii, řeč je o materiálu. Nedávný test oblíbených kousků oblíbeného oblečení totiž přišel se šokujícím zjištěním!

Azobarviva, ftaláty, chlorbenzen, nikl, olovo, kadmium…. Látky, které byste v podprsenkách, kalhotkách ani trenkách nečekali, že? Jenže opak je pravdou. Většina testovaného prádla totiž kromě textilu obsahuje většinu těchto nevítaných „materiálů“! obsahují dokonce plasty a kovy.

V jedné z nich byla při testování objevena i nadlimitní koncentrace kadmia (výrazně poškozuje funkci ledvin). Z barevné testovací škály zase patří k nejrizikovějším barvám černá. Obecně platí, že barvy, které se při nošení uvolňují otěrem a vlhkost (potem), zvyšují větší riziko podráždění pokožky.

Některé kalhotky je lepší sunat.
Autor: profimedia.cz

Kalhotky značkové nebo ty z tržnice?

Spodní prádlo z tržnice je sice finančně výhodné a mnohdy už se podobá kouskům z obchodních řetězců, jenže zase představuje vyšší riziko obsahujících škodlivin.

Přestože je tedy lepší do prádla investovat už jen kvůli svému zdraví, stoprocentní kvalitu vám nezaručí ani značkové výrobky. Než tedy prádlo poprvé oblečete, mějte na paměti pár užitečných tipů:

Spodní prádlo vám může pěkně zavařit.
Autor: profimedia.cz

Jak minimalizovat riziko?

* Patříte-li mezi citlivé jedince, nepoužívejte aviváž, obsahuje potenciální alergenní vonné látky.

* Prádlo často měňte, abyste omezili dobu jeho přímého kontaktu s pokožkou

* Nové prádlo před prvním použitím vždy vyperte

* V případě reakce pokožky přestaňte prádlo používat a poraďte se s lékařem.

zdroj: dTest

Luxusní spodní kalhotky
Autor: profimedia.cz

Autor: Dita Černá, Kbak