Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exkluzivně: Jak se fotí miminka? Podívejte se!

27. června 2012 | 08:27

VIDEO: Vyfotit nemluvně vážně není snadné. O tom jsem se přesvědčila v přímém přenosu. Stála jsme za zády fotografce Lucii Maršíkové a sledovala zákulisí profesionálního focení dvou novorozeňat. Každé bylo naprosto jiné.

První vznikly fotky krásné holčičky Elly, naší šéfredaktorky Moniky Mužíkové. O měsíc později se narodil syn Honzík kosmetické redaktorce magazínu Blesk pro ženy Aleně Duškové.

„Miminko je třeba nafotit do čtrnácti dnů, aby nebyl problém s ním manipulovat,“ vysvětluje fotografka. Do té doby totiž miminka většinou spí, a tak je nijak netrápíme.

Ellince bylo deset dní a aniž bychom to tušili, své první velké kulaté výročí se rozhodla s námi pěkně užít. Bohužel!

Plán byl začít v deset dopoledne a malá Ella se právě probrala. „Nebojte, jen ji nakrmím a hned usne. Prospí normálně celý den, živá je až pozdě večer,“ hlásila maminka a tatínek jen zkušeně přikyvoval.

Ella ovšem pochopila, že to, co se momentálně děje, se týká právě jí  a zřejmě u toho všeho chtěla být. Prostě nikdo ne a ne miminko uspat.  A tady nemluvíme o minutách, ale o hodinách!

Nespavost ale není zdaleka jediné „nebezpečí“, které při takovém focení číhá. Miminko se samozřejmě zvěčňuje bez plenek, ovšem čůrá a kaká podle vlastní potřeby… Ale, i na toto je fotografka připravená.

Není třeba podotýkat, že během focení k takové situaci došlo mnohokrát a nikoho to po pár incidentech už nijak nerozhodilo.

Fotografie miminek a jak vznikaly:

V jednu odpoledne fotografka jen s úsměvem prohlásila: „Tak takhle nespavé mimino jsem ještě neměla.“ Ve své šestileté praxi prý Lucie musela focení zrušit jen dvakrát, a to proto, že miminko opravdu extrémně plakalo, tedy se nedalo vůbec nic dělat.

Tentokrát si však věděla rady. Všichni jsme obdivovali její zručnost a hlavně trpělivost, když až po jedné hodině odpoledne uchlácholila nemluvně v připravených aranžích.

S Honzíkem to byla naopak naprostá pohoda. Probudil se za celou dobu jen dvakrát, a to protože měl hlad. Jen lehce zakňoural, a když ho maminka nakrmila, zase spokojeně usnul.  Přitom jsme ho fotili těsně za hranicí 14 dnů.

„S klukama je to vždycky jednodušší, ti většinou všechno prospí, ale raději fotím holčičky, protože ty si můžu nazdobit,“ usmívala se fotografka Lucie Maršíková. Za dvě hodiny jsme měli kompletně hotovo.

Jak se fotil Honzík? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Zákulisí focení miminek • VIDEO: Blanka Konrádová

Více o maminkách a jejich ratolestech se dočtete v aktuálním dvojčísle magazínu Blesk pro ženy. Na stáncích je od pondělí 25. 6. 2012.

Autor: Blanka Konrádová