Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kupujete ojeté auto? Poradíme vám, jak na to!

Připravte se tedy na to, že vám prodejce bude slibovat „hory, doly“, jen abyste si auto koupili.
16. června 2012 | 16:50

Koupě automobilu bývá jednou z velkých investic, které v životě děláme. Jak to, ale udělat, aby člověk nenaletěl prodejcům a vybral si co možná nejlepší automobil?

Kam pro radu

V České republice v současné době existuje přibližně 1 250 aktivně podnikajících autobazarů, takže hledat mezi nimi ten pravý, je dost obtížné. Říká se, že nejlepší zkušenost je ta osobní, a pokud ne, tak alespoň od kamarádů. Druhá možnost je podívat se na internet a prohledat různá fóra. Tam najdete užitečné tipy a zkušenosti přímo od lidí, kteří již mají zkušenost s koupí „ojetin“.

Od slibotechny do mototechny

Koupě auta je obchod. Připravte se tedy na to, že vám prodejce bude slibovat „hory, doly“, jen abyste si auto koupili. Vždy chtějte po majiteli/prodejci vidět servisní knížku. Díky ní okamžitě poznáte, jak se minulý majitel o auto staral. Pokud se opravdu jedná o solidní autobazar, tak vám automobil půjčí, abyste s ním zajeli na prohlídku do servisu.

Láska na první pohled

Je samozřejmé, že nikdo učený z nebe nespadl, takže na první pohled nemůžete hned všechno poznat. Existuje však pár indicií, podle kterých každý laik zjistí, že něco nehraje.  Určitě si auto důkladně ze všech koutů prohlédněte a zjistíte, zda někde není zrezlé, či promáčklé od krup. Dobrým vodítkem je také stav interiéru (sedačky a volant). Pokud vám na tachometru svítí 40 000 ujetých km a sedačka vypadá, že pamatuje císařepána, tak také asi není něco v pořádku.

Prověrka se vyplatí

Internet je skvělým místem pro výběr vozu. Například na Sauto.cz najdete až 74 tis. osobních vozů k prodeji. Nákup v kyberprostoru má však svoje pravidla. Nevěřte podezřele nízkým cenám a NIKDY prodávajícímu neposílejte zálohu předem. Pozor si dejte i na to, zda nekupujete auto kradené. Každé auto má svoje identifikační číslo (VIN). Pomocí VIN kódu nebo SPZ si můžete zjistit dostupné informace ve veřejně přístupném Registru odcizených vozidel Policie ČR.

Autor: dit, Klena
Klíčová slova: auto, koupě
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...