Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Manželka Fialy z Mňágy a Žďorp: Měli jsme virtuální vztah

15. května 2012 | 17:09

Zuzana Fialová (31) je muzikantka, manažerka a také manželka Petra Fialy (48) z populární skupiny Mňága a Žďorp. Tato nenápadná, ale energická žena nám nechala nahlédnout do svého soukromí. Kromě manžela, dvou dětí a muziky ji baví třeba želvy, ale její velkou vášní jsou koně.

Jméno jejího muže Petra Fialy zná mnoho hudebních fanoušků. Ona ovšem zůstává veřejnosti v povědomí spíš jen z jeho rozhovorů, přestože s ním často vystupuje na jednom pódiu. To jí však prý vůbec nevadí, vlastně právě naopak...

Většina veřejnosti Vás zná hlavně díky rozhovorům vašeho manžela. Jaký je to pocit, být v kůži tzv. paní Colombové, o které všichni vědí, že je, ale jen o ní slyší?

Nějak to neřeším, spíše jsem si ze začátku musela zvyknout, že k rozhovorům, které Petr dělá, patří i otázky na soukromí a najednou se moji kamarádi dočtou, že jsem o víkendu dětem pekla dvoubarevnou bábovku :-).

Zuzana Fialová, manželka zpěváka Petra Fialy z Mňága a Žďorp.
Autor: archiv Mňága a Žďorp
Jak jste se s Petrem vlastně seznámili?
Poprvé jsme se viděli kdysi v Pardubicích na charitativním koncertě pro zvířátka, ale poznávali jsme se již předtím prostřednictvím sms... Byl to zezačátku takový spíše virtuální vztah a bylo to moc příjemné.

Byli jste ale oddáni celkem netradičně, v listopadu 2005 na pódiu karlovarského klubu Rotes Berlin. Kdo z vás s tímto nápadem přišel?
Pro mě tento klub hodně znamenal hlavně v období dospívání. Trávila jsem tam s kamarády většinu volného času, skoro jsem se tam chodila učit na maturitu a Petr měl to místo také rád. Bývala v něm úžasná atmosféra i pro kapely. Takže to přišlo tak nějak samo, přirozeně.

Jsou vaše děti také muzikální?
Starší Jonášek (6) je spíše zemitý, miluje les, stromy, práci se dřevem, nejraději by si už dnes koupil motorovou pilu a za koně zapřahal klády. A skoro 3letá Lucie, ta nám zpívá v autě z Valmezu až za Brno do usnutí. Oba ale rádi mlátí do všeho, co mají po ruce, dělají někdy na pískovišti kapelu.

Pro svého manžela, resp. pro jeho skupinu Mňága a Ždorp zajišťujete s vaší agenturou vystoupení. To znamená, že doma musíte řešit i pracovní záležitosti. Není to někdy spíše na obtíž?
Naši práci se snažíme oddělovat. Já dělám koncerty a vše kolem, Petr písničky. O práci samozřejmě mluvíme, je s námi pořád, ale spíše informativně. Petr kolikrát ani neví, kde že se to v pátek hraje :-). Ale nebylo to tak vždy. Museli jsme se to naučit... Pochopili jsme, že není možné, abychom byli 20 hod denně v práci.

Podílíte se ale třeba také na vzniku nových písní a textů?
Řekla bych, že spíše nepřímo, než že bychom seděli a společně vymýšleli. Manžel někdy ocení nějaký můj postřeh, nápad, ale v písničkách se spíš odráží běžný život, zážitky a to, co se člověku honí v hlavě.

Petr Fiala, frontman Mňága a Žďorp.
Autor: archiv Mňága a Žďorp
Vaše agentura si dala do znaku želvu. Nahrávací studio Vašeho muže zase surikatu. Je to jenom náhoda, nebo v tom můžeme vidět i nějakou symboliku. Např. v rozdílnosti vašich povah.

Já chovala želvy, než jsme se potkali. Bylo to pro mě důležité zvíře, suchozemské želvy mi přijdou úžasné. Myslím, že výběr zvířat s naším temperamentem moc nesouvisí. Já jsem částečná Maďarka, takže želví pomalost a klid mi moc vlastní není. A Surikata je takový poděs – to tak sedí spíš na nás oba. 

Poslední album Mňágy nese název Dáreček. Ovšem mluví se o něm i jako o recyklovaném, protože nejznámější písničky předělali jiní muzikanti (např. Vypsaná fixa nebo Tomáš Klus). Jaký je Váš domácí vztah k recyklaci, resp. ke třídění odpadu?  
Odpad třídíme tak nějak přirozeně. Děti to dělají také naprosto automaticky, přijde mi to normální. 

Velkou zálibou Zuzany jsou koně.
Autor: archiv Mňága a Žďorp
Vaší vášní jsou i koně, prý máte nějaké dokonce přímo od žokeje Josefa Váni, jak jste se k tak slavnému koňákovi dostala?

U Váňů jsem jezdila jako 17letá vykulená holka, každé ráno jsem trnula, jaký kůň mi bude přidělen, jestli zvládnu z obrubníku dostatečně hbitě vyskočit nebo na mě zase budou všichni koukat a čekat, až se doslova vyškrábu nahoru. Moc ráda ale na ty doby vzpomínám, dodnes mě provází všechny ty výtky v tréninku a pravidla, která by se u koní měla dodržovat. Jsem za to nesmírně vděčná.
Z jejich stáje mám koně Cabria, coby parťáka k mému prvnímu koni, nemá ale s dostihy nic společného. Cabrio je naprosto úžasný kůň, vychovaný, příjemně temperamentní a zvladatelný. Koně u Váňů hodně pracují, nemají tam čas vymýšlet hlouposti, jsou disciplinovaní a mně tento přístup vyhovuje. Když mi Pavla Váňová volala, že tam mají super koníka přesně pro mě, naprosto jsem jí věřila. Váňovi jsou pro mě zárukou, že to co řeknou tak prostě je!

Čekají vás nyní koncerty, festivaly a s tím spojené cestování, zvládnete v létě nějakou klidnou rodinnou dovolenou?
Na léto dovolenou neplánujeme, právě proto, že jsme hodně vytížení. Na vystoupení jezdíme buď s dětmi, nebo přijíždí hlídat moje maminka, která k nám do Vlašského Meziříčí jezdí až z Karlových Varů. Moc nás podporuje, takže kdykoli je to jen trochu možné, pomůže. Dovolená se u nás proto chystá až na zimu…

* Mňága a Žďorp, kapela z Valašského Meziříčí letos slaví 25 let svého vzniku
* První jejich  hit byla píseň Hodinový hotel, z alba  Made in Valmez (1991).
* 26. 11. 2005 se Petr Fiala přímo na pódiu karlovarského klubu Rotes Berlin oženil se zpěvačkou Zuzanou Svobodovou. Stala se jeho druhou ženou.
* Mají spolu dvě děti, syna Jonáše (6) a dceru Lucii (3).
* K 25 výročí kapely jim album „Dáreček“ nahrála třicítka českých a slovenských interpretů. V hvězdné sestavě nechybí Kryštof, Tři sestry, Vypsaná fiXa, Xindl X, Wohnout, Sto zvířat, Tata Bojs,  Michal Hrůza, Wanastowi Vjecy nebo Tomáš Klus.

Autor: red, Kbak
Video se připravuje ...