Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vaše dítě kašel? Kdy si poradíte samy a kdy je třeba jít k lékaři?

Kašel
25. dubna 2012 | 11:05

Děti musíte bedlivě hlídat, kašel totiž může být příznakem závažného onemocnění. Trpí i vaše dítko touto nepříjemnou chorobou?


Kašel je častým a důležitým příznakem onemocnění dýchacího ústrojí. Naučte se rozeznávat jeho druhy a zjistíte, kdy je nemoc opravdu závažná a kdy dítě naopak ještě vyléčíte sama.

Otázky jsme kladly MUDr. Jana Rydlové, primářky dětské léčebny Lázně Luhačovice.

Paní doktorko, jaké můžeme rozeznávat typy kašle?

"Je jich hned několik druhů. Nejlépe rozpoznat jdou ale tyto: suchý, dráždivý kašel, který dítě vyčerpává, namáhá jeho hrudník a břišní svalstvo. Vlhký s tvorbou hlenovitého až hnisavého sekretu (tzv. sputa). Malé děti totiž neumějí vykašlávat a tak hleny polykají. Hrubý, štěkavý až chraptivý kašel je typický pro zánět hrtanu.

Kašel
Autor: Profimedia.cz

Dále zajíkavý, připomínající zakokrhání kohouta se vyskytuje výjimečně i dnes, jde o černý (dávivý) kašel. Dráždivý, suchý kašel, který vzniká v záchvatech více v noci nebo po námaze se vyskytuje u průduškového astmatu.

Pro toto onemocnění jsou typické stavy ztíženého dýchání také spíše v noci a po námaze. Pro záněty průdušek a plic je typický na začátku onemocnění suchý, dráždivý kašel, který se během nemoci mění na vlhký. Děti často mívají horečku, někdy i dušnost. Objeví-li se kašel náhle v souvislosti s jídlem, je podezření u dítěte na vdechnutí (aspiraci) potravy."

Jaké jsou jeho příčiny?

"Příčinou kašle je většinou akutní zánět horních nebo dolních cest dýchacích, trvá-li kašel déle než 3 týdny, mluvíme o kašli protrahovaném. Kýchání, rýma současně s kašlem svědčí často pro banální infekci horních dýchacích cest. "

Pro lékaře je velmi důležité, když maminka kašel důkladně popíše a neopomene zdůraznit případně další příznaky onemocnění jako je horečka, bolesti v krku, zvracení apod.

Kdy si poradíme samy? Kdy je třeba zajít k lékaři?

Kašel
Autor: Profimedia.cz

"Obecně platí, že čím menší dítě, tím je třeba být ostražitější. I u tzv. obyčejného „nachlazení“, se může stav zkomplikovat například zánětem středního ucha nebo zánětem průdušek. U větších dětí zvládnou často maminky kašel při zánětu horních cest dýchacích (rýma, suchý kašel, škrábání v krku) vyléčit samy."

Můžeme kašli předejít?

"V rámci prevence onemocnění dýchacích cest, která jsou příčinou různých druhů kašle, je kladen důraz na pravidelnou tělesnou aktivitu, cvičení, které zvyšují tělesnou zdatnost a výkonnost dětí. Důležitá je rovněž správná výživa a pobyt dětí v lázních, kde je velmi příznivé klima právě pro děti s častými onemocněními dýchacích cest."

Autor: ema