Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zhubněte až kilo denně: Projezte se k pěkné figuře s našimi přírodními triky!

13. dubna 2012 | 13:04

Toužíte se zbavit pár kil bez velké změny ve stravování? Odhalte s naší dietou tajemství přírodních přísad. Bioaktivní látky vám odbourají tukové polštářky.
 
 

Matka příroda má v rukávu pár šikovných pomocníků, kteří nám pomohou sen o štíhlé postavě snadno naplnit.

Bioaktivní látky stimulují produkci zeštíhlujících hormonů v těle a tak pomáhají při odbourávání tukových zásob.

Stačí k tomu málo. Naordinovat si lehkou, zdravou stravu s vysokým podílem 4 neúčinnějších biolátek. Jsou to: vápník, hořčík, bílkoviny a vitamín C. S nimi se vám podaří zhubnout bez jakékoliv větší námahy.

Dokonce půl až jedno kilo denně! Doporučujeme používat co nejvíc sezónních potravin a podle možností i v biokvalitě.

Jak působí:

Vápník

Bez něj nefunguje ani ta nejlepší dieta. Vápník tvoří základ kostí, zubů a je velmi potřebný pro tvorbu hormonů regulujících trávení. Nachází se zejména v sýrech, tvarohu, jogurtech či brokolici.
Náš tip: K snídani vždy vypijte sklenici mléka.

Hořčík

Čokoláda
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Patří mezi nejefektivnější zeštíhlující minerální látky. Je nenahraditelný, protože zásobuje buňky kyslíkem, a tudíž se velmi výrazně podílí na spalování tuků. Nachází se v rajčatech, obilovinách, luštěninách, zelené zelenině, v ovoci či v hořké čokoládě. Menší obsah mají ryby, maso, mléko a mléčné výrobky.
Náš tip: Čtvereček kvalitní hořké čokolády hubnutí neublíží a udělá vám radost.

Bílkoviny

Základní stavební materiál v lidském těle. Bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu enzymů, hormonů i protilátek. Lidské tělo se během života neustále obnovuje. Proto mezi nejsilnější přírodní spalovače patří růstové hormony, které jsou aktivní hlavně v noci. Dopřejte si proto hlavně drůbež, ryby a sóju.

Vitamín C

Vyhlazuje pokožku a pomáhá buňkám při odbourávání tuku. Proto doporučujeme jíst ovoce a zeleninu v syrovém stavu vícekrát denně.

Jak na to:

Snídaně a snacky přes den

Ráno můžete začít ovocným salátem nebo namazaným knäckebrotem. Vyberte si. Zbytek si rozdělte na den podle chuti.

* 250 g čerstvého ovoce (jablko, grapefruit, kiwi, ananas, mango, papája)
* 0,2 l nízkotučného nebo sójového mléka smíchaného s 1 pol. lžící sušeného odtučněného mléka
* 50 g nízkotučného jogurtu s 1 pol. lžící sušeného odtučněného mléka
* 2 ks knäckebrotu se 40 g sýru ricotta nebo 60 g sýru cottage a 5 ředkviček
* 2 ks knäckebrotu s 1 lžičkou polotučného másla a 2 lžičkami medu

Vláknina je i v ovoci
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Chutné lehké obědy a večeře

Vitamínový salát (360 kcal, tuk 27 g)

Salát s kozím sýrem
Autor: profimedia.cz
Potřebujeme 50 g zeleného salátu (např. rukolu nebo salát frisee), který očistíme a osušíme. Natrháme na menší kousky. Potom oloupeme 1 menší hrušku a nakrájíme na plátky. Na pánvi opečeme 25 g vlašských ořechů. Asi 50 g malin omyjeme a vše spolu v míse smícháme. Dochutíme 1 lžičkou citrónové šťávy, 1 lžičkou ořechového oleje, solí, mletým pepřem a medem. Servírujeme s 30 g kozího sýra, který můžeme krátce na horkém grilu opéct. Kozí sýr a maliny obsahují vápník, k tomu vitamin C obsažený v salátu se velmi dobře snáší s ořechovým olejem, který dodává salátu vynikající chuť.

Losos s brokolicí (440 kcal, tuk 23 g)
Asi 100 g brokolice očistíme a vaříme v osolené vodě 3 minuty. Přecedíme a necháme vychladnout. Pak nakrájíme na kostičky 80 g lososa. Na pánvi rozpustíme 1 lžičku másla, přidáme lososa a krátce opečeme. Přimícháme 1 pol. lžíci polohrubé mouky, 40 ml bílého vína, 150 ml rybího vývaru a 2 pol. lžíce smetany na šlehání. Osolíme, opepříme, dobře promícháme a nakonec přidáme 100 g uvařených krevet (můžeme nahradit vařeným kuřecím masem), brokolici a vše spolu podusíme ještě asi 10 minut. Servírujeme ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou.

Losos s rakčaty a brokolicí
Autor: profimedia.cz
Proteinová bomba Saltimbocca (350 kcal, tuk 17 g)
Na jednu porci potřebujeme 1 řízek z telecího masa (asi 120 g). Dochutíme pepřem, solí a mletou červenou paprikou.
Telecí Saltimbocca
Autor: profimedia.cz
Obložíme 20 g prosciutta, 2 lístky šalvěje a posypeme 1 pol. lžící strouhaného parmezánu. Přeložíme na polovinu a uzavřeme párátky. Na pánvi zahřejeme 1 pol. lžíci oleje a z každé strany opékáme asi 4 minuty. Potom na pánvi zahřejeme 1 pol. lžíci oleje a podusíme na něm 1/2 žluté a 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky spolu se 60 g koktejlových rajčat překrojených na poloviny. Zalijeme 60 ml bílého vína a dochutíme 1 lžičku sójové omáčky. Servírujeme s telecími plněnými řízky. Tato kombinace obsahuje mnoho bílkovin, vitamínu C a málo sacharidů, což dělá z tohoto jídla zeštíhlující ,,bombu".

Autor: lesk.sk, Kbak