Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 zaručených tipů, jak si zlepšit náladu

12. února 2012 | 06:00

Jsou dny, kdy to za nic nestojí už od rána. S náladou pod psa se vyploužíte z postele, vrčíte na celý svět, který vypadá jak zaprané povlečení, a nechutná vám ani oblíbené presso. Máte dvě možnosti. Buď se budete trápit, nebo najdete něco, co vás z depky dostane. My máme zaručené tipy.

1. Rozpalte troubu

Vůně čerstvě upečených buchet je zaklad domácího štěstí. Zklidní i ty největší protivy a naladí vás do pohody. Můžete vyzkoušet upéct i domácí chleba. V knize Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové najdete ty nejúžasnější recepty a návod na to, jak z „obyčejného“ chleba připravit výjimečnou pochoutku. Jestli si netroufáte péct z vlastních surovin, skočte si do obchodu pro krabičku s názvem „Domácí chléb“. Na něm nemůžete nic pokazit a chutná i voní báječně. Máme to vyzkoušené. Nejlepší jsou vícezrnné a se sezamovými semínky. Pětičlenné rodině sice jeden bochník stačit nebude, ale ještě teplý, namazaný máslem, můžete podávat jako specialitu.

2. Vášnivý sex = konec „depky“

Sex zbavuje stresu
Autor: thinkstock.cz
To je bez debat. Milování a orgasmus totiž vyvolají v mozku tak bouřlivou chemickou reakci, že přebijí všechny splíny a mrzutosti. Jenže kde vzít po letech vášeň nebo toho správného muže? S hledáním divokého milence si budete muset poradit sama (tedy pokud nemáte partnera), ale vášeň se dá do určité míry naučit. Rady sex-koučky pomůžou na světlo i vašim netušeným (nebo tušeným, ale ukrytým) erotickým možnostem. Na www.sex-koucink.cz vás Julie Poupětova možná navnadí na vyzkoušení některých postelových novinek nebo budete mít chuť objevit v sobě dračici na jejích kurzech. Vášeň totiž do života patři. A ne jen do toho partnerského!

3. Namíchejte si vůni na míru

Je libo trochu více levandule nebo přidat pačuli? Milujeme je všechny a dokážou s námi zázraky. Každá chceme trochu jinou, ale život je s nimi o pořádný kus báječnější. Mluvíme o vůních. Klidně si udělejte experiment. Ve chvíli, kdy je vám smutno, si otevřete lahvičku s oblíbeným parfémem a navoňte se. Vsadíme se, že do pěti minut se začnete uvolňovat a rozplývat blahem. Jestli chcete vyzkoušet něco opravdu přírodního, voňavého a šitého na míru, podívejte se na www.rafaella.cz. Tam vám alchymistka Petra Hlavatá poradí, jaká vůně je ideální právě pro vás podle data narození. I to má totiž vliv na to, co lahodí našemu nosu.

4. Začněte se usmívat

Je to starý, ale osvědčeny trik. I když vám není „nic moc", prostě si dejte za úkol se začít usmívat. Samozřejmě takhle na povel to nebude dvakrát od srdce, ale nevadí. Grimasa připomínající úsměv dokáže postupně opravdu rozpustit splín a vrátit dobrou náladu. Začnou se vám totiž pomalu uvolňovat endorfiny, které vyvolávají pohodu. Jestli ani to nezabere, zkuste se dívat na něco hezkého – pozorovat malé děti při spánku vás určitě uvolní, výstava romantických kreseb nebo něžných fotografií má také něco do sebe. Nebo si alespoň něco krásného představujte. Sněte se zavřenými očima a pusťte fantazii z uzdy. Ve snech totiž můžete prožívat naprosto všechno.

Na co máte chuť?

Autor: thinkstock.cz 5. Rozpoutejte gurmánské orgie

Vyzkoušené to máme všechny. Jídlo je nejen skvěly lék na mizernou náladu, ale i bezvadná odměna za přetrpěný stres a zážitek, který vás přivede na vrchol blaženosti. Problém je, když se nacpete „vlašákem“ plným majonézy a zajíte vepřovým řízkem. Ne, že byste v tu chvíli nevrněla blahem, ale místo uvolnění a úlevy čekejte výčitky svědomí a další dávku splínu. Připravíte-li si lahůdku z banánu, kuřecího masa, vajec, ryb, špaldy nebo ořechů, je jisté, že na ni tělo zareaguje uvolněním a dobrou náladou.
Naservírujte si pokrm na nejkrásnější talíř, nazdobte a jezte pomalu, v klidu a každé sousto si užívejte.

6. Buďte velkorysá

Přestaňte skladovat zásoby nemoderního oblečeni, které se možná bude znovu nosit za třicet let. A ruku na srdce, ty kousky, které vám jsou už čtyři roky malé, nemají ve vašem šatníku také co dělat. Naházejte je na hromadu, zabalte do krabice a odvezte. Třeba do sběrného kontejneru Armády spásy k některému obchodnímu centru. Přibalit k nim můžete i boty nebo hračky. Jestli nevíte, kam, podívejte se na www.armadaspasy.cz Třeba zjistíte, že je podobny kontejner někde blízko u vás. Tento tip vám udělá radost dvakrát. Pročistíte skříně a ještě někoho potěšíte.

7. Rozmazlete si uši

Někdo potřebuje poskakovat při bigbítu, vybít stres a uvolnit tělo i duši pohybem, jiný ujíždí na klasice, která povznáší. Nakonec je to jedno. Hudba je prostě koření a bez ní chutná život jako neslaná, nemastná kaše. Jestli jste si je ještě neposlechla, kupte si nejlepší písničky Věry Špinarové „Největší hity – live“, nebo vsaďte na jakékoliv album Richarda Mullera, nemůže vás zklamat. Nebo možná mate chuť vyzkoušet, co s vámi udělá relaxační hudba, pak se podívejte na www.relaxacni-hudba.cz, kde je z čeho vybírat.

Pusťte si oblíbený song.
Autor: thinkstock.cz

8. „Zopákněte“ si mládí

Milujeme prohlížení starých fotek, vzpomínaní na fronty na toaleťak a nostalgii nad úžasnými modely, ve kterých jsme lovily chlapy. Retro je čím dál modernější, a pokud nejste šťastná majitelka pokladů z půdy, můžete si nakoupit nebo alespoň prohlédnout všechno možné i nemožné na www.retroobchod.cz. Za 66 Kč tu seženete klasickou a nezapomenutelnou síťovku, za 450 Kč budík, za 390 Kč mlýnek na kávu. I když si nic neobjednáte, zaručeně se při klikání a prohlíženi věcí pobavíte a rozněžníte. A když to nezabere, vytáhněte své album s fotografiemi.

9. Poraďte se s anděly

Každý prý máme svéo anděla
Autor: profimedia.cz
Říka se, že každý má svého anděla a ten sem tam na pomoc povolává další zástupce nebeských bytostí. Ty mají za úkol pečovat o vás, hlídat, abyste si příliš neublížila, a když už zakopnete, pomáhají vám postavit se zase na vlastní nohy. Podívejte se na www.andele.info, kde zjistíte, jak to doopravdy s anděly je. Navíc si můžete vytáhnout svou andělskou kartu. Na rozdíl od jiných vykládacích karet jsou vždycky pozitivní, takže vás neznervózní ani nenaštvou

10. Válejte se smíchy

O co je méně dobrých vtipů, ze kterých se budete popadat za břicho, o to víc je zábavných klipů na www.youtube.com. Stačí zadat heslo legrace a nechat se bavit těmi nejabsurdnějšími videoklipy. Jestliže se cítíte na tomto webu trochu ztracená, nechte si poradit od svých dětí. Ty mají nejzajímavější tipy dávno vychytané a určitě se s vámi o ně rády podělí. Osvědčené jsou i bláznivé komedie. Neříkejte, že vás hláška z Líbáš jako Bůh „Dneska se vrátím až zítra ráno" nepolechtala na bránici. Stejně tak stojí za vidění (klidně i poněkolikáté) Deník Bridget Jones, Moje tlustá řecká svatba nebo stará klasika jako Růžový panter.

11. Nechte se chvíli řídit

Možná mate jen dost všeho rozhodování o tom, jak obleknout děti do školy, co udělat k večeři, jestli vaše manželství potřebuje romantickou večeři, nebo spíš par dnů volno, zda bojovat o práci, která vás nebaví, nebo dát výpověď…. Ale hlavně, jak to, sakra, zařídit, abyste byla zase konečně, alespoň na chvíli šťastna a spokojena. Vyzkoušejte službu kouče, který se podívá na váš život trochu jinak a pomůže vám najit cestu z bludiště a vydolovat ze sebe chuť měnit věci kolem sebe i v sobě k lepšímu. Na www.koucprotebe.cz zjistíte, co přesně s vámi bude terapeut dělat a co z toho budete mít vy.

ˇuklid dokáže pročistit i hlavu.

Autor: profimedia.cz 12. Vygruntujte jednu místnost

Je to jednoduchý psychologický fígl, který zabírá naprosto neomylně. Pokud máte zmatek v sobě, pomůže úklid. A protože čištění duše je mnohem náročnější, začněte dokonalým vysmýčením jedné místnosti. Vyházejte všechno, co do ní už dávno nepatří, vymeťte všechny pavučiny, přeskládejte papíry, udělejte nový pořádek, umyjte okna a pověste voňavé záclony. Jednak vám pohyb při úklidu nabudí endorfiny a pak pocit z uklízené, voňavé a nablýskané místnosti je k nezaplacení. V redakci se nemůžeme shodnout, jestli je třeba gruntovat úplně celý byt, nebo stačí třeba ložnice. Takže jestli vás jedna naleštěná místnost neuspokojí, Pusťte se do dalších.

13. No a co že platíte?

Že vysázíte půlku výplaty za složenky, vám moc radosti nepřinese. Ale když si spočítáte celkovou sumu, kterou odešlete z učtu, a deset procent z částky pravidelně věnujete sama sobě, bude se vám placení zdát snesitelnější a dost možná se na něj budete i těšit. Jestli je to na vás moc, prostě si stanovte pravidelnou měsíční sumu, a tu utraťte za kadeřníka, novou šálu, hodinu ve vířivce nebo cokoli, co vám udělá radost. Kdybyste si vedla pečlivou evidenci, co pro koho za měsíc uděláte, byla byste překvapená, jak málo myslíte sama na sebe. Je na čase to trochu změnit a být sobecká. Alespoň trochu.

14. Namažte se!

Nemyslím tím, abyste vypila lahev proseca, i když i to má něco do sebe. Ale horká lázeň s pořádnou dávkou jahodové pěny do koupele, kokosovo- vanilkové soli nebo olej s citronovou trávou, s vámi udělá divy. Když si ještě do pokožky celého těla vmasírujete voňavý krém, budete blažená nadvakrát. V redakci nedáme dopustit na citrusový dove a tmavěmodrou niveu.

Kůže potřebuje mazat
Autor: thinkstock.cz

15. Neumíte zastavit? Alespoň přibrzděte

Ideální je čas od času pustit otěže z ruky a nechat věci, ať si plynou samy. Jenže to je pro ženskou téměř nemožné. My totiž umíme podávat nadlidské výkony, dělat pět věci najednou a ještě se u toho usmívat, ale vypnout nedokážeme ani při zápalu plic. Ideální by bylo dát si jednou za rok týdenní relax bez rodiny, práce a povinností, jednou za tři měsíce víkendové nicnedělání a alespoň jednou týdně flákací odpoledne. Že nic takového nepřipadá v úvahu? Pak si naplánujte vedle pracovních povinností do týdenního diáře masáž, procházku po městě, kafe s kamarádkou nebo třeba odpoledne s knihou. Zapomínáme na to, ale odpočinek je totiž také naprosto nezbytná povinnost! A když si ho nejste schopna dopřát po půllitrech, tak alespoň po kapkách

Autor: Majka Vinická, Kbak