Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

12 mýtů o cukrovce: Pozor na DIA výrobky!

Ne každá diabetik se musí vzdát sladkostí
1. června 2011 | 12:59

Přestože je to jedna z nejrozšířenějších nemocí v Evropě, koluje o ní spousta nesmyslů a polopravd. Na ty nejčastější jsme si posvítily.

1. Kdo není na sladké, cukrovka se ho netýká.

Problém je, že sacharidy nejsou jen v dortech a koláčích. Obsahují je totiž i naprosto běžné nesladké pokrmy (pečivo z bílé mouky, vločky, rýže, brambory…). Takže i ty z nás, které sladkému neholdují, by si měly hlídat, jestli nemají cukrovku. Prvními příznaky jsou únava a snížená výkonnost. Jak se cukr dostává do moči, objevuje se i častá potřeba chodit na „malou“ a větší chuť dodat tělu tekutiny.

2. Všichni diabetici jsou obézní

636045:gallery:true:trueJe pravda, že cukrovka 2. typu je metabolické onemocnění, které je spojené s obezitou. Jenže za nemoc může i nezdravá výživa, nedostatek pohybu i genetika. Takže přestože vás netrápí kila navíc, ale váš životní styl je nezdravý, může vám lékař diagnostikovat diabetes 2. typu. Cukrovka 1. typu se dokonce běžně objevuje i u mladých a štíhlých lidí se zdravým životním stylem.

3. Co je DIA, to je zdravé

DIAvýrobky opravdu neobsahují cukr, a pokud jsou sladké, jsou v nich náhradní sladidla. Ale ani těch by člověk neměl sníst příliš, jinak začnou škodit zdraví. DIAvýrobky navíc často obsahují spoustu tuku. Takže i s nimi opatrně.

4. Cukrovkáři by se měli šetřit

I když je diabetes nemoc, neznamená to, že kvůli ní máte ležet v posteli. Naopak. Cukrovku pomáhá léčit právě fyzická námaha. Není na tom nic překvapivého – fyzická aktivita totiž za pomoci inzulinu zlepšuje schopnost svalů přijímat cukr. U lidí s cukrovkou 1. typu, kteří nemají vlastní inzulin, dokáže pohyb alespoň snížit dávky, které si pacienti musí pravidelně dodávat.

5. Diabetik si musí píchat inzulin

U cukrovkářů 1. typu je to pravda. Ti jsou na jeho pravidelných dávkách opravdu doživotně závislí. Naopak u pacientů s cukrovkou 2. typu většinou lékař nabízí tuto léčbu až ve chvíli, kdy se nedaří vyrovnat hladiny cukru úpravou životního stylu, dietou ani antidiabetiky ve formě tablet. Odhaduje se, že asi jen 20 procent diabetiků si musí izulin píchat.

6. Diabetik už nikdy nesmí jíst sladké a musí držet dietu

Úprava jídelníčku je opravdu to první, co člověk, kterému diagnostikovali diabetes, musí udělat. Ale to neznamená, že se úplně zříká sacharidů. Naopak – jde o to, aby se naučil jíst racionálně a zdravě podle zásad zdravé výživy. Lékaři pacientům s cukrovkou doporučují řídit se při přípravě jídelníčku takzvanými výměnnými jednotkami. Jedna výměnná jednotka obsahuje vždy 10–12 gramů sacharidů, což odpovídá dvěma kostkám cukru nebo polovině krajíce chleba. Přehledný seznam toho, co v rámci diety můžete sníst, najdete na diakalkulačce na www.mte.cz/kalkulacka. Pokud si hladinu cukru ohlídáte a sem tam zhřešíte, žádný velký problém to není. Zvlášť když svůj sladký hřích napravíte vyšší pohybovou aktivitou.

7. Diabetik má pokažený celý život

Někteří pacienti s diagnózou diabetes propadají panice, že se jim hroutí život. Odborníci ale tvrdí, že pokud pacient dodrží určitá pravidla a naučí se žít zdravým životním stylem, není důvod, aby se musel jakkoli omezovat. Největší problém ale často je právě změna zaběhlých stereotypů – od pochutnávání na knedlících se svíčkovou po odpor k jakémukoli sportu.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
8. Ovoce je zdravé, můžu ho jíst, kolik chci

Ovoce opravdu obsahuje zdraví prospěšné látky, ale diabetici ho v žádném případě nemůžou jít neomezeně. Obsahuje totiž sacharidy, se kterými pacient ve svém jídelníčku musí počítat. Proto sáhněte raději po zelenině. Je nízkokalorická, a navíc obsahuje spoustu vlákniny, která je důležitá pro  zažívání.

9. Diabetik musí jíst pořád

Pravda je, že pacienti léčení inzulinem, kteří nemají přirozenou rovnováhu mezi hladinou krevního cukru a inzulinu, musejí přijímat sacharidy během dne rovnoměrně v určitých časových intervalech. Takový člověk by si měl dokonce dávat i druhou večeři. U obézních cukrovkářů 2. typu se také doporučuje pravidelná strava, ale v malých dávkách (kvůli snížení váhy). Druhou večeři si pak klidně můžou odpustit.

10. Stačí, když vynechám sladkosti

Napoprvé možná člověka napadne, že stačí, když přestane jíst sladké, a má po problému. Jenže tak snadné to není. Ve většině případů je třeba, aby diabetik zhubl, snížil energetický příjem a upravil složení jídelníčku. Důležitá je vláknina a co nejčastější konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem. Dobré je i začít méně solit a vyhýbat se potravinám bohatým na sůl.

11. Prevence je k ničemu

Naopak, prevence může být u diabetu obzvlášť účinná. Je to totiž jedna z nejčastějších civilizačních chorob vůbec. O cukrovce 2. typu se dokonce mluví jako o epidemii 21. století, na kterou v České republice denně umírá kolem padesáti lidí. A přitom se této nemoci dá předejít správným stravováním a dostatkem pohybu. Sedavý způsob života, nedostatek fyzické aktivity, zvýšený příjem energie a obezita jsou totiž nejčastějšími faktory, které diabetes spouští.

12. Teď už nezhubnu

Ještě donedávna platilo, že všechny léky na cukrovku vedou k přírůstkům na váze. Novinka v léčbě na bázi hormonů GLP-1 analog může naopak pomáhat zhubnout až tři kila za měsíc, a navíc sníží hlavně systolický (tedy ten „horní“) krevní tlak.

Autor: Majka Vinická, Kbak