Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Bolševník: Marný boj s vetřelcem

10. září 2010 | 07:10

Těžký, ale málo úspěšný boj s agresivním bolševníkem svádí již řadu let zemědělci a majitelé pozemků v Karlovarském kraji. Dravou a nebezpečnou rostlinu se nedaří hubit. Přitom na likvidaci padly již miliony korun.

Podle statistik je Karlovarský kraj nejzamořenějším regionem Česka.

Bolševník zamořuje v kraji plochu o velikosti 120 kilometrů čtverečních. Přičemž 150–200 hektarů jsou čistě bolševníková pole. Nejvíce je touto rostlinou zasažena oblast Mariánských Lázní a Chebska. „V letošním roce jsme na likvidaci bolševníku vyčlenili částku čtvrt milionu korun, a to pouze na plochu o velikosti 30 hektarů,“ uvedla ředitelka Lesů ČR Karlovy Vary Barbora Klempířová.

Agresivní bolševník ničí původní ekosystémy. Jeho likvidace je navíc velmi zdlouhavá a leckdy bezúspěšná. „Jeho semena dokážou vyklíčit i po dvanácti letech strávených v půdě. Napadené plochy je také nutno sekat několikrát ročně, aby rostliny nemohly vykvést a vysemenit. Další možností boje je chemický postřik rostlin těsně před květem,“ popsala úmorný boj s bolševníkem Klempířová. Podle zákona o rostlinolékařské péči hrozí majitelům pozemků, kteří proti rozrůstání bolševníku nebojují, pokuty. Fyzické osoby tak mohou dostat až 30 tisíc korun, právnické i půl milionu.

Přivezl ho kníže Metternich

Bolševník velkolepý je nebezpečná invazní rostlina pocházející z oblasti Kavkazu a střední Asie. Do Evropy byl zavlečen jako okrasa pěstovaná v parcích a botanických zahradách. V západních Čechách se poprvé objevil v roce 1815. Kníže Metternich nechal vysadit jeho semena v zámeckém parku v Kynžvartu. Rostlinu, která chce všude vládnout, tehdy získal darem, jak jinak, než z Ruska. Přímo od cara Alexandra I.

Bolševník je jedinou rostlinou, která vytváří kolem 30 000 semen, díky nimž se dokáže ročně rozšiřovat o desítky metrů. Může dorůst až do pěti metrů. Květenství mívá průměr i půl metru. Potřísnění leptající šťávou z bolševníku může způsobit na lidské pokožce nepříjemné bolavé puchýře a otoky.

Autor: Kateřina Moravcová, mal