Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Blahodárné slunce: 20 způsobů, jak dokáže léčit

17. června 2012 | 14:01

Zlepšuje náladu, chrání nás před depresí, snižuje riziko srdečních onemocnění, pomáhá při cukrovce a ulevuje od bolesti. Slunce umí s lidským tělem neuvěřitelné věci. Proto, kdykoliv svítí, se správnou ochranou vyražte ven!

1. Povzbuzuje

Sluneční světlo zvyšuje hladinu serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Ten způsobuje, že se cítíte spokojeni a více nabiti energií. Pravidelný přísun slunečního světla vás zbavuje mírných depresí, zvláště když jeho působení je spojeno se cvičením a procházkou v parku. Cvičení na čerstvém vzduchu rovněž zvyšuje produkci endorfinu.

2. Snižuje riziko srdečních onemocnění

Britská studie prokázala, že lidé na srdeční choroby umírají častěji v zimě než v létě. Děje se tak zřejmě kvůli proměnlivé hladině vitaminu D. V zimě se také zvyšuje hladina cholesterolu, protože úroveň vitaminu D klesá.

3. Chrání před cukrovkou

Vitamin D je prevencí před diabetem. Děti, které dostávají v doplňkové stravě tento vitamin, trpí méně diabetem typu I. Nedostatek vitaminu D se podílí také na tvorbě diabetu typu II.

Pokožká v létě podřebuje opalovací krém
Autor: profimedia.cz
4. Brání před depresí

Lidé, kteří trpí citlivostí na špatné počasí, by měli vyzkoušet alespoň »horské slunce«, i když přírodní sluneční světlo nic nenahradí. I během podzimu a zimy se doporučuje strávit na slunečním světle venku alespoň 15 minut denně.

5. Ochraňuje před sklerózou

Roztroušená skleróza je onemocnění centrální nervové soustavy. Její příčina není dosud známa, ale vědci se domnívají, že pokud se člověk v dětství dostatečně vystavuje slunečnímu světlu, riziko onemocnění v dospělosti klesá. V jižních zemích je rovněž nižší výskyt sklerózy.

6. Umí ochránit před zubním kazem

Vědci zjistili, že výskyt zubních nemocí je častější v zemích, kde svítí méně slunce.

7. Mírní bolesti

Slunce pomáhá zahřát svalstvo a ztuhlé klouby a ulevuje od nemocí, jako je třeba artritida.

Jak udržet pokožku co nejdéle opálenou?
Autor: profimedia.cz
8. Snižuje riziko onemocnění rakovinou

Ačkoli nadměrné nastavování se slunci může vyvolat rakovinu kůže, produkce vitaminu D je po všech stránkách prospěšná a způsobuje ochranu před jinými typy rakoviny. Lidé, kteří se rádi a rozumně sluní, trpí méně rakovinou prsu nebo tlustého střeva, močového měchýře či žaludku.

9. Zvyšuje plodnost

Slunce snižuje hladinu hormonu melatoninu, který potlačuje plodnost, což znamená, že ženy snadněji otěhotní v létě. Slunce zároveň prodlužuje dobu plodnosti.

10. Oddaluje přechod

Studie v Turecku prokázala, že ženy, které se vystavují slunci méně než jednu hodinu týdně, dosáhnou menopauzy o 7–9 let dříve.

11. Nabíjí energií

Hormon melatonin reguluje spánek, takže jeho nižší hladina způsobuje, že se cítíte povzbuzeni. To je důvod, proč se člověk cítí v létě více odpočatý a potřebuje méně spánku.

12. Ulevuje střevním nemocem

Lidé, kteří trpí Crohnovou nemocí či mají jiné střevní problémy, trpí nižší hladinou vitaminu D. Ačkoli se »déčko« vyskytuje hojně v potravinách, lidem s poruchami trávení se doporučuje rozumně se slunit.

Letní láska
Autor: profimedia.cz
13. Pomáhá při menstruačních bolestech

Jedna z pěti žen v plodném věku trpí změnami na vaječnících, které způsobují například zvýšení vlasového porostu, problémy při menstruaci a neplodnosti. Vitamin D proti změnám na vaječnících pomáhá.

14. Pomáhá kůži

Vystavení se slunci pomáhá při léčbě nemocí kůže, jako jsou akné či ekzémy. Ovšem člověk se nesmí spálit.

15. Povzbuzuje imunitní systém

Slunce zvyšuje produkci bílých krvinek, které bojují proti infekci a posilují obranyschopnost.

16. Pomáhá zhubnout

Vyšší hladina serotoninu potlačuje chuť k jídlu.

17. Oddaluje stárnutí

Popřáváte- li si slunce přiměřeně a často, dávka vitaminu D způsobí, že pokožka stárne pomaleji. A naopak. Pokud se pečete na slunci často a bez opalovacího krému, vrásky se jen prohlubují a pleť se vysušuje.

Máte v létě problémy s pocením?
Autor: Shutterstock.com
18. Zvýší chuť na sex

Teplo slunečního dne prokrví pohlavní orgány a tím se zvýší zájem o milování.

19. Chrání před osteoporózou a lámavostí kostí

Při dostatečném množství vitaminu D tělo dokáže vstřebat až 30 % veškerého vápníku. Pokud je hladina vitaminu D nedostatečná, vstřebá se jen 10 %.

20. Snižuje riziko císařského řezu

Vědci z americké Boston University School of Medicine zkoumali po dobu dvou let souvislost mezi hladinou vitaminu D v krvi a porodem císařským řezem. Zjistili, že takto rodily ženy s nižší hladinou vitaminu v krvi.

Autor: INT, han, ida, Kbak