Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Terezka (2): Už šestkrát vyhrála boj o život!

20. června 2010 | 07:08

Loni v září už to vypadalo, že je Terezka Kodýdková (2), která se narodila s půlkou srdce, z nejhoršího venku. Měla za sebou už tři těžké operace, ale nic nenasvědčovalo tomu, že bude hůř. Její stav se však od té doby zhoršil a opět skončila na operačním sále. Nakonec dvouletá holčička zvládla i další tři složité zákroky...

Jen šest dnů po narození začala Terezka Kodýdková z Hradešic bojovat o svůj život. Její zdravotní stav se totiž zhoršil a lékaři zjistili, že se narodila jen s půlkou srdce. „Možná nepřežije ani převoz do pražské nemocnice v Motole,“ řekli tehdy lékaři její mamince Soně a tatínkovi Zdeňkovi.

Terezka však tehdy utekla hrobníkovi z lopaty. A to dokonce třikrát po sobě. Když ji po třech těžkých operacích loni v září navštívil Nedělní Blesk, nevypadalo to, že usměvavá a čilá holčička bude o svůj život znovu bojovat. Její zdravotní stav se ale od té doby značně zhoršil a znovu musela začít bojovat o život. „Terezce se zhoršila chlopeň, takže jsme šli na čtvrtou operaci s tím, že jí udělají plastiku. Pan profesor nás chtěl ušetřit toho, aby byla doživotně na prášcích na ředění krve, kdyby jí udělali umělou chlopeň,“ říká maminka Terezky Soňa Zámečníková.

Čtvrtá operace: změny k horšímu

Hned po čtvrté operaci ale lékaři rodičům Terezky řekli, že její stav pořád není dobrý. Srdce jí sice pracovalo trochu lépe, ale problém s chlopní stále způsoboval to, že se v jejím srdci hodně míchala okysličená krev s neokysličenou. Kromě špatné chlopně se navíc přidaly i další pooperační problémy a dvouletá holčička na tom byla po čtvrté operaci ještě hůř než před ní.

ledviny.„Na zpevnění srdíčka jí doktoři přidávali umělý prstenec, o který se ale štěpily červené krvinky, takže musela často dostávat transfuze. Také jízačaly odcházet. Devátý den po operaci se tedy rozhodlo, že se musí přistoupit k další operaci s tím, že se chlopeň nahradí úplně,“ vypráví Zámečníková.

Málem se nevzbudila Mnoho druhů léků a časté narkózy už Terezka nezvládala a vyskytly se další vážné problémy. Když se operatéři po pátém zákroku snažili holčičku probudit z narkózy, byla bez reakcí. Po zásahu lékařů se ale nakonec probrala. Jenže se potom ukázalo, že její jediná srdeční komora vynechává. Terezka proto musela být připojena na vnější stimulátor. „Na něm byla napojená skoro deset dní. Pak to vypadalo, že se komora rozběhla, a pustili nás domů.“

Kvůli umělé chlopni začala Terezka brát léky na ředění krve. Celkem nyní bere denně čtyři druhy léků, z nich některé hned třikrát. Kvůli tomu nesmí jíst zeleninu obsahující vitamin K, například brokolici či špenát.

Poslední možnost

Po necelém měsíci od druhé operace se Terezce znovu přitížilo. Když s ní šla máma na pravidelnou kontrolu, zjistilo se, že má mezi srdcem a plícemi volnou tekutinu. Kvůli tomu se jí špatně dýchalo. Ukázalo se také, že srdce opět nepracuje správně. Jenže ani větší dávky léků nedokázaly dát vše do pořádku. „Lékaři se rozhodli, že využijou zřejmě poslední možnost, která pro nás je – přidat Terezce stimulátor, který by řídil činnost komory,“ vzpomíná Zámečníková.

Přístroj byl Terezce voperován 31. března. Jelikož ale neexistuje kardiostimulátor pro děti, museli lékaři Terezce dát do těla přístroj pro dospělého člověka, který má velikost dlaně. Umístili jí ho do břicha. I tak se ale neobvyklá operace zdařila a podle prvních výsledků vypadá vše dobře.

Statečná dvouletá holčička prošla celkem šesti bolestivými operacemi srdce, které by stěží vydržela většina dospělých. Navíc zřejmě nikdy nebude moci jezdit na kole, i při krátkých procházkách se rychle unaví a místo školy ji čeká individuální výuka. Podle její maminky je však nejdůležitější, že vyhrála hned několik těžkých bojů o život a na pár let si od operací oddychne.

Autor: Jan Horák