Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Orgasmem milování nekončí: Aneb sex po sexu

Nezapomínejte na milostnou dohru. Může přinést hodně vzájemného potěšení.
8. března 2010 | 10:38

Spousta lidí řeší předehru sexuálního aktu, praktiky při něm samotném, ale na milostnou dohru zapomíná. Zejména jde o muže, říkají ženy a odborníci s nimi vesměs souhlasí. Chlapy příroda zkrátka jinak naprogramovala, ale to neznamená definitivu hodnou rezignace. Navíc výjimky potvrzují pravidlo.

„Jsem typickej chlap. Po sexu chci spánek, maximálně cigaretku v posteli. Nic jiného nepotřebuju,“ přiznal se mi nedávno kamarád Vojta. Prostě hrůza! Jenže na obranu mužů musíme přiznat, že jsou při aktu mnohem aktivnější. Musí vyvinout více energie. Navíc se jim po ejakulaci do těla vyplavuje hormon, jenž způsobuje těžko překonatelnou únavu. Přesto, pánové, odložte potřebu spánku o pár minut a věnujte se alespoň chvíli partnerce. Potřebuje to. Někdy stačí držet ji za ruku.

„Ze začátku se můj muž hned po milování zvedl z postele. Oblékl se a šel pryč. Nebo naopak usnul jako špalek. Připadala jsem si jako použitý kus flákoty. Bylo mi smutno a potřebovala se přitulit. Chvíli jsem se trápila, ale pak jsem mu vysvětlila, jak se cítím. A proč. Řekla jsem, že pro mě orgasmem sex nekončí, že ještě alespoň chvíli potřebuji cítit sounáležitost. Postupně na to přistoupil. Nakonec si to užívá i on,“ prozrazuje recept na milostnou dohru dvaačtyřicetiletá Nikola.

Injekce sebevědomí

Během milování ze sebe vydáte téměř vše. Odhalíte se, odevzdáte a po sexu jste leckdy bezbranné. „Připadám si zranitelná a tak trochu nešťastná. Potřebuji slyšet, že milování bylo krásné a já úžasná. Pak se teprve zklidním, uvolním a můžu si milování doužít,“ přiznává pětadvacetiletá Vanda.

V tomto bodě jsme s muži zajedno - i oni potřebují vědět, že se nám to líbilo, jsme spokojené. Pokud je alespoň občas nepochválíme, znejistí a z milování se jim může stát nepříjemný úkol, ze kterého mají nervy nadranc. „Neříkám si o to, ale když mě žena po milování pochválí, jsem jistější. Rád si o sexu povídám. Pomáhá mi to,“ svěřuje se padesátiletý Tomáš. To je ideální případ.

Všechno chce svůj čas a konejšivá milostná dohra je nejen skvělým zakončením erotické bouře, ale dokáže i vzbuď chuť na další pokračování. Příjemná vize do budoucna – uspokojení těla i duše. Tomu se říká značka ideál.

Jak to vidí odborníci?

Sexuoložka Laura Strouhalová: Chceme vyznání a doteky!

516205:gallery:true:true

„Většina žen potřebuje po sexu prožívat pocit psychické i fyzické blízkosti. Možná právě proto mnohým vadí, když muž po sexu usne jako dřevo, nebo dokonce uprostřed noci odchází domů za manželkou. V ideálním případě si ženy představují , že je muž hladí, vyznává lásku nebo plánuje jakékoli další společné zážitky. Ale u nekomunikativních introvertů jsou schopné tolerovat i prosté sdělení, že se jim to s nimi líbilo, jsou s nimi rádi.!

Sexuolog Radim Uzel: Milování, nebo soulož?

434203:gallery:true:true

Mužská a ženská sexualita se liší tak nápadně, jako by se jednalo o dva odlišné biologické druhy. Muž je od přírody koncentrovaný na co největší rozšíření svého potomstva, zatímco žena pečlivě vybírá pro zplození svých dětí toho nejkvalitnějšího partnera. Proto muž preferuje technickou stránku sexu a žena dává přednost kultivaci citových vztahů. Pohlavní styk se liší také pojmenováním. Když muž se ženou souloží, tak ona tomu říká milování. Proto také, když to skončí, si žena přeje ještě šeptat slůvka lásky nebo jenom tak si povídat. Zatímco muž si přeje usnout. Občas musejí partneři najít mezi svými požadavky jakýsi kompromis, snažit se vyjít si vstříc.“

Autor: Majka Vinická, Františka Čížková