Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Věra Špinarová: Na Vánoce mi umlátili bratra!

Fotografie
18. prosince 2009 | 05:00

Zpěvačka Věra Špinarová (57) má před sebou opět smutné Vánoce. Pro jiné nejkrásnější svátky roku se jí před lety změnily v nepředstavitelnou hrůzu. Přímo na Štědrý den našli v Praze jejího bratra Luboše (†28) ubitého k smrti.

„Štědrý den nemám ráda. Pro mě není co slavit. V ten den zabili mého bratra a na to zapomenout nejde,“ potvrdila včera Blesku Špinarová. K tragédii došlo před 29 lety. Dodnes nebyla objasněna.

Bratr Špinarové, který žil s rodinou v Ostravě, nakupoval tehdy v Praze dárky. Domů se měl vrátit právě na Štědrý den. Ze smíchovského nádraží už ale na Moravu neodjel. Věra ani její rodina se milovaného Luboše nedočkali.

„Až den nato, na první svátek vánoční, u nás zazvonili policajti a sdělili nám, že Luboš je mrtvý,“ vzpomíná i po létech se smutkem v hlase zpěvačka. Podle pitvy Luboš zemřel na vážné poranění hlavy. Podle několika vyšetřovacích indicií byl ubit. Možná i to byl důvod, proč Lubošovo tělo odmítli tehdy rodině ukázat. „Řekli nám vlastně jen, že Lubošovi praskla lebka pod tupým předmětem,“ vzpomíná Špinarová. Nic bližšího se rodina nedozvěděla. Snad jen kromě šokujícího závěru, že zranění si prý Luboš asi přivodil sám. Případ tím byl tehdy vlastně smeten ze stolu, dodnes ale zůstal nevyřešen. „Odmítám věřit tomu, že si to mohl udělat sám,“ řekla Blesku Špinarová. Ta je dodnes přesvědčena, že její bratr byl zavražděn.

Stejně jako každý rok oslaví i letos Štědrý den zapálením svíčky na Lubošovu památku. „Žádné oslavy, ale tichý klídek,“ říká zpěvačka, která Vánoce letos tráví se synem, snachou a vnučkou na své zemědělské usedlosti. „Budu vařit a smažit klasiku a doufejme, že bude sníh a já budu s vnučkou bobovat,“ plánuje si Věra s tím, že jen s dětmi, byť jen na chvilku, jde pozapomenout na krutý osud.

Autor: Michaela Remešová
Video se připravuje ...